Lavas (Maggiplant)

Levisticum officinale, schermbloemenfamilie

 • Hoge aromatische vaste plant met kleine, geurige, groengele bloemen. De bladeren zijn 2-3-voudig geveerd, de lobben diep en onregelmatig getand. De plant groeit op zeer voedzame grond in de zon, is vochtminnend en kan hoger dan twee meter worden. Lavas heeft holle stengels en grote schermen en heeft graag de ruimte.

 • Bruikbare delen: blad, vrucht, wortel

 • Smaak: peperige selderijsmaak

 • Weetje: Het merk Maggi werd in 1872 opgericht in Zwitserland door Julius Maggi. Hij wilde via het merk de arbeidersklasse voorzien van voedsel met hoge voedingswaarde. In 1886 lanceerde hij het Maggiaroma in het bruine flesje met de lange hals. Dit product werd zo populair dat de kruidenplant lavas, die een soortgelijke geur heeft, in de volksmond Maggikruid ging heten, ook al is deze plant helemaal geen bestanddeel van het aroma.

 • Gebruik in de keuken: Tegenwoordig worden de aromatisch smakende bladeren voornamelijk gebruikt als soepkruid. De jonge lavasbladeren en zaden kunnen ook worden toegevoegd aan veel andere gerechten, waaronder vegetarische. Het zaad wordt gebruikt om brood en andere lekkernijen smaak te geven. Ook gebruikt in kruidenlikeuren.

 • Lavaszout: Een flinke bos lavas fijn knippen en in een vijzel met fijn zeezout tot een mooi groen moes stampen. Is het te nat, dan nog zout toevoegen. In een dun laagje verdelen over een schaal en laten drogen. Is het compleet droog, dan nog een keer in de vijzel en in potjes doen.

 • Thee: 2 tl vers kruid of 1 tl gedroogd kruid voor 1 kop. Laat 5 minuten trekken.

 • Eigenschappen: Lavaswortel heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. In de middeleeuwen was lavas een ingrediënt voor liefdesdrankjes en lustopwekkende middelen. De wortel en vrucht zijn eeuwen lang gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en koorts te verlagen en om winderigheid te bestrijden. De wortel werd ook gebruikt om menstruatieklachten en urinewegaandoeningen te verhelpen. Het zou ook goed zijn voor keelontsteking door te gorgelen.

 • Let op: Niet gebruiken bij nieraandoeningen en bij zwangerschap niet te veel.

  Note: Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.

Probeer deze recepten ook: