Mierik of Mierikswortel

Armoracia rusticana, Brassicaceae

 • Mierikswortel is een plant met een witte penwortel, de mierikswortel. Eerst wordt een rozet van puntige getande bladeren met lange stelen gevormd, daarna volgen eind mei witte bloemen. De wortels was 3000 jaar geleden al bekend bij de oude Grieken en Romeinen. Komt oorspronkelijk voor van Zuidoost-Europa tot West-Azië en groeide op rivieroevers. Daarna vond de verspreiding plaats als tuinplant naar o.a. Europa. Het kan goed de winter overleven en is een sterke, taaie plant. Tijdens Pesach wordt de mierik in de Joodse keuken gegeten als ‘maror’, het bittere kruid dat symbool staat voor de moeilijke tijd die de Joden hadden tijdens de slavernij in het Oude Egypte.

 • Bruikbare delen: Wortel, maar ook het blad kan worden gegeten

 • Smaak: Scherp, pikant, bitter

 • Gebruik in de keuken: De smaak van mierikswortel lijkt op die van mosterd. In Japan wordt het gebruikt bij de bereiding van de ‘hete’ saus wasabi, niet te verwarren met de echte Wasabi (van de Wasabia japonica). Je kunt de wortel goed raspen of in blokjes snijden, koken is niet nodig. Verwerk de gesneden of geraspte wortel wel meteen, omdat het anders al snel de smaak kan verliezen. Je kunt dit tegengaan door wat zuur, citroensap of azijn toe te voegen. Je kunt het gebruiken om soepen of stamppotten op smaak te brengen en is een lekkere smaakmaker voor rood vlees, visgerechten en in sauzen. Ook aan salades kan het worden toegevoegd voor extra pit. De bloemetjes en jonge blad kunnen verwerkt worden in een salade.

  Je kunt het als stuk wortel een paar dagen goed bewaren in de koelkast door het in te wikkelen in vochtig keukenpapier.

 • Thee: Een klein beetje geraspte of gesneden wortel overgieten met gekookt, iets afgekoeld water en 10 minuten laten trekken. Daarna kun je evt. wat honing toevoegen.

 • Eigenschappen: De Romeinen en Grieken wisten al dat Mierikswortel goede medicinale eigenschappen bevat. Het  bevat zeer veel vitamine C en is dus een goede oppepper bij vermoeidheid en herstel na ziekte. Het wordt genoemd als de natuurlijk plaspil en is slijmoplossend, ontstekingsremmend, ademhalingsbevorderend en spijsverteringsbevorderend (zoals veel bittere kruiden zijn).

 • Inwendig gebruik: Wat geraspte wortel met honing kan verlichting geven bij hoest en bronchitis.

 • Uitwendig gebruik: Een kompres met mierikswortel kan verlichting geven bij reuma, jicht, zenuwpijn en spierpijn. Ook bevordert het de doorbloeding bij winterhanden en –voeten. Niet direct te gebruiken op de huid.

 • Let op: Gebruik met mate want kan irritaties en misselijkheid veroorzaken. Niet gebruiken bij brandend maagzuur. Niet voor jonge kinderen. Voorzichtig bij zwangerschap.

  Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.

Probeer deze recepten ook: