Stichting BoereGoed
Stichting BoereGoed
In de stichting BoereGoed zijn onze sociaalmaatschappelijke activiteiten ondergebracht. Stichting BoereGoed is per 1 januari 2017 door de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat u giften en donaties aan Stichting BoereGoed kunt aftrekken bij uw belastingaangifte.
Doelstelling
De stichting heeft ten doel: het bevorderen van lokale, korte voedselketens als basis voor het bieden van werkervaringsplaatsen, gelegenheid tot ontmoeten en voor het stimuleren van duurzame samenwerking in deze ketens. Bij BoereGoed werken mensen samen aan de teelt en verkoop van gezonde voeding en vooral om elkaar te helpen in werk en samenleving. BoereGoed biedt een plaats voor iedereen. Mensen helpen elkaar, leren van elkaar, mogen zich zelf zijn.
BoereGoed gelooft in de samenwerking van mensen zonder onderscheid te maken op basis van achtergrond. Op onze werkplek komen mensen die een zinvolle vrijetijdsbesteding vinden, samen met personen waarvan het leven tijdelijke of voor langere duur uit balans is geraakt en mensen met een beperking die hen belemmert om deel te kunnen nemen aan het betaalde arbeidsproces. Juist dit met elkaar werken en ontmoeten van zoveel verschillende mensen geeft een waardevolle en stimulerende verbinding tussen mensen.
De stichting ondersteunt deelnemers in lokale, korte ketens door het samen ontwikkelen en overdragen van kennis, kunde en ervaring en het ontwikkelen van innovatieve ketenmodellen met een gelijkwaardige, eerlijke waardeverdeling tussen partijen. Voorts wil de stichting de meerwaarde uitdragen van gezonde en duurzame voeding en van kansen voor zoveel mogelijk mensen op een zinvolle deelname in arbeid en samenleving, alsook participatie van burgers en consumenten bij de stichting stimuleren.
Missie van BoereGoed
BoereGoed is een organisatie van vrijwilligers, begeleid door enkele betaalde krachten en ondersteund door een bestuur van betrokken mensen. Met bestuur en medewerkers is gewerkt aan actualisering en verdieping van de Missie, Visie en Doel van BoereGoed. Uitkomst is een kernachtige formulering van onze missie:
‘BoereGoed, Goed voor Mensen!’
Visie van BoereGoed
In de visie van BoereGoed beschrijven we onze motivatie van de missie vanuit overtuiging, waarneming en wat we in de kern willen om ons voortbestaan te waarborgen.
– Mensen; Ieder persoon, zonder of met een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt mag een plek krijgen waar positieve gezondheid voorop staat.
– Omgeving; Mensen hebben daarbij recht op een beschutte, veilige en leuke plek waar zij elkaar ontmoeten en werken, zichzelf kunnen zijn, zichzelf en elkaar kunnen helpen en samen of individueel zich kunnen ontwikkelen, ieder met zijn of haar manieren en mogelijkheden.
– Onze overtuiging; De kas is het hart en de ziel van BoereGoed en biedt de veilige en leuke plek. Ons product, groente en fruit, is de verbinding van onze deelnemers en vrijwilligers naar de burgers, consumenten, beïnvloeders en beslissers in de gemeenschap. Ons product laat zien wat mensen doen, geeft hen een gezicht. Staat letterlijk voor ‘BoereGoed, Goed voor Mensen’ (enerzijds waardering, bezig zijn, ontmoeten en anderzijds welbevinden, gezondheid, duurzame en lokale voeding (minder gericht op vulling en vervuiling).
– Middelen; BoereGoed ontleent continuïteit aan een waardemodel waarin inspanningen, inzet en opbrengsten duurzaam in balans zijn en passen binnen de lokale waarden en tradities van een agrarische gemeenschap in Westland en Midden-Delfland. In dit model kan niet alles in Euro’s worden uitgedrukt. Dit vraagt nieuwe manieren om maatschappelijke, sociale en persoonlijke waarden uit te drukken en te ‘verrekenen’.
Te bereiken doelen
– Draagvlak; Aan gemeente en zorgorganisaties/therapeuten is bewezen dat BoereGoed in staat is een plek te creëren waar mensen zichzelf en elkaar kunnen helpen, leren zichzelf te zijn en optimaal tot ontwikkeling kunnen komen.
– Bereik; Wij werken er naar toe dat het verhaal van BoereGoed bekend is en ondersteund wordt bij minimaal 40% van de Westlandse en Midden-Delflandse bevolking en een belangrijk deel van de stedelijke bevolking om ons heen.
Tot slot
BoereGoed gelooft dat werken in combinatie met delen en ontmoeten de beste zorg kan zijn. Zonder veel therapeuten en andere ‘dure’ hulpverleners. Omdat we goed voor mensen willen zijn. Niet vanuit professie, maar vanuit het hart. Ervaring heeft geleerd dat het werkt! De mensen komen graag naar BoereGoed. Zij zijn betrokken, gemotiveerd en bereid zich voor het werk én de mens in te zetten.
Activiteiten van het jaar 2023
“Algemeen
Het jaar 2023 is voor BoereGoed een markant jaar geweest. De realisatie van de Buurtkas en Farmshop op de nieuwe locatie aan de Opstalweg 21A in Naaldwijk was een geweldige gezamenlijke inspanning van leveranciers, onze vrijwilligers, medewerkers en sponsors. De verhuizing heeft een enorme impuls gegeven aan zowel de bezoekersaantallen, als aan het aantal vrijwilligers. Steeds meer mensen maken kennis en waarderen het verhaal van BoereGoed. De nieuwe locatie is daarmee een waardevolle ontmoetingsplaats geworden voor mensen uit de buurt en verre omtrek. Bezoekers genieten van de gewassen en sfeer in de tuin, maken een praatje bij een kopje koffie of thee, kinderen spelen en leren in de speelhoek. Ook het aantal vrijwilligers is na de verhuizing hard gegroeid. Steeds meer mensen herkennen BoereGoed als een waardevolle plek om actief te zijn, om een bijdrage te leveren aan een mooi verhaal van ‘sociaal, lokaal en duurzaam’. ”
Deze groei was boven verwachting en vroeg extra aandacht en inspanning van onze medewerkers en vrijwilligers. Extra inzet die ook al was gedaan om de nieuwe locatie te verbouwen en in te richten tot een prachtige en gastvrije BoereGoed Buurtkas en Farmshop. Het bestuur is veel waardering en dank verschuldigd voor alle inzet, motivatie en betrokkenheid van alle leden van de BoereGoed familie.
“Nieuwe locatie Opstalweg 21A
Op zaterdag 8 juli 2023 opende BoereGoed de nieuwe locatie aan de Opstalweg. De dag begon met een feestelijke open huis. De publieke belangstelling was enorm en overtrof onze stoutste verwachtingen. Naast de bekende gezichten van onze trouwe klanten mochten we ook veel nieuwe belangstellenden ontmoeten. Iedereen kon de fraaie winkel, verwerkings- en koelruimten en andere faciliteiten bewonderen. En genieten van de sfeer en gewassen in de Buurtkas, de bijzondere kruidentuin, de gastvrije koffiehoek en voor de kinderen een gezellige en leerzame speelhoek. De officiële opening werd verricht door wethouder Anko Goudswaard van Gemeente Westland. Daarbij stonden onze vrijwilligers centraal. Zonder al deze bijzondere mensen is er geen BoereGoed. ”
De nieuwe locatie van BoereGoed is het resultaat van enthousiaste inzet en bijzondere samenwerking van vrijwilligers en leveranciers. Samen hebben zij een aansprekende faciliteit neergezet. Een fijne werkplek en gastvrije BoereGoed Buurtkas en Farmshop. Deze investering is gerealiseerd met hulp van enkele Westlandse families, brede steun van het bedrijfsleven – financieel en in natura -, donaties van lokale fondsen en met onderhandse leningen. De realisatie van de investeringen hebben wij binnen de begroting kunnen doen. Daardoor is een deel van het leenbedrag vervroegd afgelost kunnen worden.
“Vrijwilligersplaatsen en Dagbesteding
Naast de vele vrijwilligers die een leuke en zinvolle tijdbesteding vinden, mag BoereGoed rekenen op een groeiende belangstelling voor plaatsen voor dagbesteding en werkervaring. Mensen weten BoereGoed te vinden vanuit eigen motivatie of verwijzing door een zorgpartij, jobcoach en door familie of vrienden. Daarbij zien we mensen met zeer uiteenlopende achtergrond. Van mensen met een beperking tot mensen die willen (of moeten) re-integreren na bijvoorbeeld ziekte, ongeval, burn-out of (langdurige) werkloosheid. Wat deze mensen gemeenschappelijk hebben is dat het werken met een groeiend gewas, de bodem en voedselproducten voor hen ‘helend’ werkt en dat de cultuur van BoereGoed hen het gevoel geeft van waardering en erbij horen.”
Voor BoereGoed betekent deze grote verscheidenheid aan deelnemers een zoektocht naar focus dan wel gezamenlijkheid in aanpak. Op dit moment beoordelen we heel pragmatisch wat we aankunnen bij de vraag naar dagbesteding. En begeleiden we onze mensen naar beste inzicht. Hierin zit de kern van onze opgave: ‘Hoe gaan we hierop beleid en een werkwijze maken?’
Doelen en plannen voor 2024/2025
“Begeleiding vrijwilligers en deelnemers dagbesteding, in ontwikkeling
De groei van het aantal vrijwilligers en deelnemers – inmiddels tot 150 – vraagt meer specifieke deskundigheid, een sterkere structuur en werkwijze bij onze begeleiding. In de loop van 2023 is een verkenning gemaakt voor de ontwikkeling van een methodiek voor begeleiding van onze vrijwilligers en deelnemers dagbesteding. In 2024 zullen we dit ontwikkelproject voortzetten. We starten met een inventarisatie van praktijkkennis bij andere partijen in de regio die werken met dagbesteding. Daarbij kijken we vooral naar methodieken, volgsystemen, benodigde deskundigheid en kwalificatie van medewerkers en financieringsopties. Op basis van de resultaten van deze inventarisatie zal een concreet werkplan worden gemaakt. Planning is dat eind 2024 een eerste conceptwerkwijze getoetst kan worden. Voor de investering hierbij is een donatie ontvangen van Fonds 1818 en zijn private donaties beschikbaar. Daarnaast zetten wij ons in voor adoptie van dagbestedingsplaatsen door bedrijven, organisaties en particulieren.”
We werken aan ontwikkeling van ons beleid en aanpak voor begeleiding van vrijwilligers en deelnemers dagbesteding. De missie ‘BoereGoed goed voor mensen’ staat daarbij centraal. Iedereen doet mee bij BoereGoed, ongeacht achtergronden, mogelijkheden, kennis en vaardigheden. Wel staan voorop een positieve houding en de intentie om je ontwikkeling en je leven in eigen hand te nemen. In eerste instantie willen we mensen begeleiding bieden bij het ontwikkelen van arbeidsvaardigheden zoals dagritme, op tijd komen, werken aan opdrachten. En bij sociale vaardigheden zoals communicatie en samenwerken. Ons bedrijfsproces biedt daarbij de werkzaamheden en omgeving voor dagbesteding. BoereGoed biedt geen specifieke zorgbegeleiding bij fysieke, verstandelijke en sociale beperkingen en of stoornissen.
Een bijzondere doelgroep voor onze leer-, werkplekken is het onderwijs. We krijgen steeds meer aanvragen uit het speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en basisonderwijs voor stage, leerprogramma’s en kennismaking met het werken in de tuinbouw. We proberen zo goed mogelijk op deze vragen in te spelen. Daarbij is wel een uitdaging om dit aanbod gefinancierd te krijgen. Een onderwerp waarover we naast de scholen, ook met de gemeente in gesprek zijn.
“Ontmoeten en beleven
De Buurtkas van BoereGoed is een waardevolle ontmoetingsplaats voor iedereen. Voor of na de boodschappen een kopje koffie on thee, met kruiden uit de eigen kruidentuin. En vooral een praatje. Het motto van de koffie hoek is; ‘Wij hebben geen Wi-Fi, wij praten met elkaar!’ De sfeer in de kas nodigt mensen uit tot ontmoeting, van bezoekers en vrijwilligers, jong en oud. Mensen leren elkaar kennen, delen een praatje, recepten, tuintips en lief en leed. ”
BoereGoed wil deze kwaliteit van ‘ontmoeten en beleven’ onderhouden en versterken. De kruidentuin heeft daarbij een belangrijke uitnodigende en stimulerende rol. In 2024 worden bijzondere kruiden toegevoegd aan het teeltplan. En wordt – met hulp van sponsors – geïnvesteerd in droogfaciliteiten voor kruiden, groente en fruit. Dit levert een uniek assortiment van gedroogde kruiden, kruidenmixen, groenten en gezond gedroogd snoepfruit. Worden workshops aangeboden. En het biedt vooral een interessant en leuk werkaanbod voor onze vrijwilligers en dagbesteding. Zo ontstaat een steeds gevarieerder leer- en werkaanbod.
In 2024 wordt gestart met de aanleg van een ‘belevenis pad‘ rond de buurtkas. Vooral kinderen, maar natuurlijk ook volwassenen kunnen daar al hun zintuigen laten prikkelen, op ontdekkingstocht naar bijzondere planten en dieren, het blote voeten pad lopen, en kennismaken met de schapen, alpaca’s en kippen in de dierenweide.
BoereGoed biedt ook gastvrije evenementen voor bezoekers en de eigen BoereGoed mensen. Muziekoptredens van koren en bandjes op de zaterdagmorgen, wandeltochten en workshops.
Tot slot
“Bij dit alles blijft voorop staan dat BoereGoed vanuit de missie ‘BoereGoed Goed voor Mensen!’ een leuke en veilige plek wil bieden aan wie dat nodig heeft. Daarmee leveren wij een constructieve en structurele bijdrage aan maatschappelijke doelen van gemeente, bedrijfsleven en samenleving.”
Statutaire vestiging en adres:
Viool 93
2678 HL De Lier
Bezoekadres
Opstalweg 21A
2671LX Naaldwijk
E: info@boeregoed.nl
W: www.boeregoed.nl/stichting
IBAN: NL 40 RABO 0141568313
Kamer van koophandel: 55633269
RSIN: 851794828
Bestuursleden:
Ph. (Flip) van der Eijk, voorzitter/ waarnemend penningmeester
R.A.M. (Remy) Mosch, bestuurder
P.L. (Pieter) van Velden, bestuurder
Financiële bepaling bestuurders:
De bestuursleden genieten voor hun bestuurswerkzaamheden geen beloning. De door bestuursleden gemaakte onkosten worden indien nodig of gewenst vergoed.
Jaarverslag 2023:
Onze jaarrekening 2023 kunt u hier downloaden: Jaarrekening 2023
Beleidsplan 2024-2026
Ons beleidsplan 2024-2026 kunt u hier downloaden: Beleidsplan 2024-2026
Statuten:
Onze statuten kunt u hier downloaden: statuten Stichting BoereGoed