Dille

Anethum graveolens, schermbloemenfamilie 

  • Dille is afkomstig uit Zuid-west-Azië en India. Het is een enigszins blauwachtige, naar anijs geurende eenjarige, hoge plant met fijne, naaldachtige bladeren en gele bloemen. Dille groeit op doorlatende losse, licht vochtige, humusrijke grond. Dille houdt van zonnig en warm weer, maar niet te heet.

    De zaden worden in augustus en september vlak voordat ze helemaal rijp zijn geoogst. Knip de vruchtschermen af en laat op papier drogen, de zaden vallen er vanzelf af.

    Bij biologisch tuinieren wordt dille tussen de tuinbonen en andere peulvruchten geplant tegen insecten.

  • Bruikbare delen: zaden, blad

  • Smaak: verfijnde anijsachtige smaak

  • Gebruik in de keuken: Dille is een oud keukenkruid. Het wordt niet meegekookt en niet gecombineerd met andere kruiden omdat het dan zijn smaak verliest. De verse bladeren worden toegevoegd aan visgerechten, soepen, stoofschotels en roomsauzen. Dille is ook lekker in een yoghurtdressing. Geraspte komkommer of klein gesneden venkel kunnen prima in combinatie met dille. De sterker smakende aromatische zaden worden gebruikt om zuurwaren, azijn en groenten te kruiden.

  • Thee: Neem 4 tl vers geplette dillezaden of 2 tl gedroogde geplette dillezaden voor 1 kop. Giet er gekookt, iets afgekoeld water over en laat 5 minuten afgedekt trekken.

  • Eigenschappen: De vruchten bevatten een hoog aandeel essentiële olie met een krampstillend, desinfecterend en kalmerend effect dat ook nog eens de spijsvertering verwarmt en bevordert.

    Note: Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.

     

     

Probeer deze recepten ook: