Kervel

Anthriscus cerefolium, schermbloemenfamilie

 • Een van de onvergetelijke smaken en geuren van  het voorjaar, door niets te vervangen.

  Kervel is een snelgroeiend eenjarig kruid, met vederlicht, heldergroen blad dat een beetje op peterselie lijkt. Om te zien zijn het wat schriele, tere plantjes, tot 60 cm hoog, die het goed doen als rand langs een tuinpad of in de bloemborder als rustgevende plek tussen felle, kleurige bloei.

  De bloemen zijn klein, wit en staan in schermen. De vruchten zijn 10 mm lang, met inbegrip van  een slanke snavel van ongeveer 4 mm.

 • Bruikbare delen: blad

 • Smaak: licht frisse anijssmaak

 • Bewaren: Kervel laat zich wel drogen maar beter is het om het in te vriezen. Om te drogen moet het jonge blad vers geplukt zijn. Per bundeltje op een warme, droge plaats hangen. Niet in de zon. Pas als het blad kurkdroog en bros is, verkruimelen en in luchtdichte potten bewaren. Voor invriezen: het blad wassen, fijn knippen en er de vakjes van het ijsbakje stevig mee vullen. Water erover en bevriezen. Voor gebruik de blokjes gewoon ontdooien en de kervel gebruiken als verse.

 • Gebruik in de keuken: De bladeren met een delicate anijssmaak worden vers gebruikt in salades, in groente, bij gevogelte, eieren en visgerechten en in soepen. Het kruid kan goed met andere kruiden gemengd worden en is onderdeel van ‘fines herbes’ uit Frankrijk. De bladeren kunnen het beste toegevoegd worden als het gerecht klaar is om op te dienen om hun smaak te behouden.

  Tip: breng tuinbonen eens op tafel met kervelboter in plaats van met bonenkruid.

 • Thee: Neem 10 gram verse fijngesneden blaadjes per kopje. Overgiet dit met gekookt, iets afgekoeld water en laat 10 minuten afgedekt trekken.

 • Eigenschappen: Kervel is rijk aan vitamine C en mineralen. Het kruid bevat flavonoïden en etherische olie. Kervel heeft een spijsverterings bevorderend  en diuretisch effect. Het werd ingenomen als soep, rauw of in de vorm van geperst sap als lentekuur. Ook thee van de bladeren zou het lichaam helpen te zuiveren. Het sap werd ook gebruikt bij eczeem en wonden.

   

  Note: Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.

   

Probeer deze recepten ook: