Geelwortel, Javaanse Curcuma

Curcuma Xanthorrhiza, Zingiberaceae

 • Kurkuma is een winterhard, overblijvend, kruidachtig gewas dat wel 1,5 meter hoog kan worden en is verwant aan de gember. Kurkuma houdt van een vochtige, goed doorlatende grond, in een warm tropisch klimaat. De bladeren zijn glad, frisgroen en spits eindigend. De bloei is in de late zomer en herfst en bestaat uit geel/groene bloemen in aarvorm. De wortel is een grote, tot 10 cm. dikke, cilindervormige, kruipende wortelstok met fijn buisvormige zijwortels met haarworteltjes. De wortel is van buiten hoornachtig en binnenin diepgeel tot oranje. De wortelstok wordt geoogst rond december/januari.

 • Bruikbare delen:¬†Wortelstok

 • Smaak: scherp, iets bitter en aromatisch

 • Gebruik in de keuken: Kurkuma wordt vooral verwerkt in Aziatische/Oosterse gerechten en kruidenmixen en men kleurt er ¬†rijst, kaas, mosterd en mayonaise mee. Tezamen met o.a. plantaardige melk, kardemom, zwarte peper, kaneel, gember en een beetje honing kun je een heerlijk kruidig en verwarmend drankje maken wat Golden Milk wordt genoemd.

 • Thee: Thee kun je van verse (geraspte) kurkumawortel, maar ook van kurkuma poeder maken. Voeg 1 tot 2 theelepels aan gekookt, iets afgekoeld water toe en laat de thee minimaal 10 minuten trekken. Het gebruik van zwarte peper aan de thee is lekker en tegelijk worden de goede eigenschappen van kurkuma versterkt. De toevoeging van wat kaneel en een beetje honing geeft de thee nog een extra lekkere smaak.

 • Eigenschappen: Kurkuma is een verwarmend kruid. Het bestanddeel curcumine heeft het vermogen om ontstekingen te remmen. Kurkuma heeft goede effecten op de leverfunctie en heeft ontgiftende eigenschappen. Het kan effectief zijn tegen maagzweren, maar gebruik in dit geval niet teveel, omdat overprikkeling kan ontstaan op de maag. Verder is het spijsverteringbevorderend en heeft het goede invloed op de bloedsomloop. Is antibacterieel en antiviraal.

 • Inwendig gebruik: Als thee en bij de (oosterse) maaltijd. Gebruik je kurkuma in combinatie met zwarte peper dan helpt dat de absorptie van de curcumine in het lichaam en worden de positieve effecten versterkt.

 • Uitwendig gebruik: Kan antiseptisch gebruikt worden bij o.a. (snij)wonden, huidinfecties en bij verstuikingen, zwellingen en blauwe plekken.

 • Let op: Bij een te hoge dosis kan het de maag prikkelen en misselijkheid geven. Ben je van nature een warm persoon of heb je veel last van opvliegers in de overgang dan beter niet gebruiken, omdat het een zeer verwarmend kruid is. Liever niet gebruiken bij zwangerschap.

  Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.

Probeer deze recepten ook: