mei 5, 2022

Hout-wandeling

Zaterdag 23 april is er weer een wandeling gemaakt. Een groep van 25 enthousiaste deelnemers had zich voor Boeregoed verzameld en zijn gezamenlijk, onder leiding van Monique, Gerard en Anouk op pad gegaan. Een vriendelijke tuinder had toestemming gegeven om over zijn terrein te wandelen, wat maakte dat het een unieke wandeling werd tussen de kassen door over smalle slootkantjes.

Gerard en Anouk zouden bij ieder plantje stil kunnen blijven staan. Zij konden van een groot aantal ‘onkruiden’ de namen noemen en wisten te vertellen dat er een hoop eetbaar van zijn en vaak veel gezondheidsvoordelen bezitten. Zo noemden zij in het eerste stukje grasland al de hondsdraf, heermoes, brandnetel, en madelief, die bordenvol vitaminen en mineralen zitten en niet mogen ontbreken aan een versterkende voorjaarskuur. Steeds meer bewust van de hoeveelheid eetbare planten om ons heen, werd men bijna bang om planten in de berm te vertrappen.

De wandeling was in het thema ‘hout’. Dit komt uit de Chinese geneeskunst waar men alles beredeneerd uit de basis van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Hout staat voor lente en de organen die daarbij horen zijn de lever en galblaas. Voor deze wandeling zijn dus een aantal kruiden gekozen die werken op de lever en de galblaas. Een van die kruiden is de paardenbloem.

De paardenbloem, Taraxacum Officinale, is in voor de lever misschien wel het belangrijkste kruid dat gemakkelijk in de natuur te vinden is. De paardenbloemen bloeien op dit moment volop. Van de paardenbloem kan alles gegeten worden. De bloemblaadjes, wat eigenlijk allemaal aparte bloemetjes zijn, kunnen gegeten worden, zo of door een salade, of maak er lekkere siroop van. Ze smaken heel zoet, door alle nectar. De bladeren, steeltjes en de wortel smaken bitter. En juist dat bittere is belangrijk voor de lever en galblaas. Door het bittertje dat wordt geproefd, worden de lever en galblaas aan het werk gezet en wordt de stofwisseling gestimuleerd. Daarnaast is de paardenbloem rijk aan vitaminen en mineralen. De wortel is rijk aan inuline, een mooi prebiotica en dus goed voor de darmbacteriƫn. De beste tijd voor het oogsten van de wortel is voor de bloei, dan is de wortel het rijkst aan voedingsstoffen.

Er werd tussen de uitleg van planten door flink doorgestapt en zo is het kruidentuintje van het Prinsenbos bereikt. Daar zijn de engelwortel, daslook en citroenmelisse bewondert.

Op de terugweg naar Boeregoed werden de wandelaars geattendeerd op het duizendblad, Achillea Millefolium. Het is een kruid dat veel te vinden is. Een mild kruid met een brede werking. Het werkt op de lever en galblaas door de bitterstoffen die het bevat, maar bevat ook veel vitaminen en mineralen. Daarnaast heeft duizendblad een bloedstelpende werking. Het verhaal gaat dat duizendblad in de Trojaanse oorlog werd gebruikt om wonden te behandelen. Van duizendblad zijn de bladeren en bloemen eetbaar. De bloemknoppen en zaadjes hebben een pittige smaak en worden ook wel als pepertje gebruikt.

Terug bij Boeregoed werd er onder het genot van een kruidenthee van paardenbloem, madelief, munt en/of rozemarijn verteld over de mariadistel, Silybum Marianum L.. De mariadistel is hier in het wild niet te vinden, maar Boeregoed heeft de mariadistel staan. Hij is nu nog klein, maar kom gerust nog eens kijken hoe groot ie groeit. De mariadistel is een heel belangrijke plant voor de lever. De mariadistel bevat stoffen die de lever beschermd door gifstoffen weg te vangen. Zo kan mariadistel bijvoorbeeld de lever beschermen tegen de schadelijke invloed van alcohol en medicatie.

Helemaal voldaan van de wandeling en vol van informatie werd er gezellig nagekletst. De meesten namen een kijkje in de FarmISee, de kruidentuin van Boeregoed. En een aantal namen een kruidenplantje mee naar huis, om thuis verder te genieten.