Gynostemma (Jiaogulan)

Gynostemma pentaphyllum, komkommerfamilie, Onsterfelijkheidkruid

 • Gynostemma is een vaste klimplant uit de komkommerfamilie met een heilzame werking die in Zuidoost-China, Japan en Thailand in het wild voorkomt. Het is van oudsher een belangrijke plant in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant kan buiten en binnen als klimplant en als hangende plant gehouden worden. Ze neemt genoegen met een plaats in de volle grond in de halfschaduw. De snel  groeiende plant kan men gemakkelijk vermeerderen door te stekken. In juli en augustus bestaat de bloei uit kleine witte bloemen en na de bloei verschijnen er donker paarse bessen.

 • Bruikbare delen: blad, stengel

 • Smaak: zoethoutachtig

 • Gebruik in de keuken: Het blad en eventueel ook de stengel van gynostemma kan verwerkt worden in salades, soepen, spinazie bijgerechten, smoothies en sappen.

 • Thee: Thee van het verse kruid smaakt het beste, maar er kan ook thee van gedroogd kruid gezet worden.

  Neem 2 tl vers of 1 tl gedroogd kruid voor 1 kop. Giet er gekookt, iets afgekoeld water over en laat 5 minuten trekken.

 • Eigenschappen: De plant staat in de belangstelling van onderzoekers vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, die verwant zijn aan de eigenschappen van ginseng. In China waar veelvuldig jiaogulan thee wordt gedronken ligt het gemiddeld aantal 100 jarigen of ouder veel hoger dan elders. Onsterfelijkheidkruid barst van de antioxidanten en geven het lichaam meer weerstand, is beter voor hart en bloedvaten en geeft veel energie. Het verlaagt de bloedsuiker en cholesterolspiegel en heeft een gunstig effect op uw bloeddruk.

 • Let op: Gebruik tijdens zwangerschap, borstvoeding en bij auto-immuunziekten wordt afgeraden.

  Voorzichtigheid geboden bij diabetespatiënten. Het veelvuldig gebruik van gynostemma kan bloedstolling remmen.

  Note: Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.

Probeer deze recepten ook: