juli 14, 2021

Over pompoenen, visioenen en watermeloenen…

Ons gemeenschappelijke Oranjegevoel heeft onlangs een flinke deuk opgelopen maar daar trekt de natuur in de kas zich weinig van aan. De eerste dagen na de overwinning van Tsjechië  hebben we met lichtelijk afgrijzen en plaatsvervangende schaamte gekeken naar het langzame verkleuren van de pompoenen. Na een fris, vertrouwd groen begonnen onze jongens wat oranje symptomen te vertonen en inmiddels is er geen weg terug. Glimmend en oranje hangen ze trots en fier de boel een beetje op te leuken. Gelukkig neemt de pijn van de nederlaag inmiddels af en kunnen we al dit uiterlijk vertoon oogluikend toestaan. Gekkigheid natuurlijk, want we vinden ze prachtig! Deze oranje bowlingbal is de meest bekende pompoen. Zijn smaak is zacht en een beetje melig. Nou ja, dat laatste zijn wij ook weleens. Door de zachte smaak is ie perfect in gerechten met veel smaakmakers zoals curry. Maar nog veel vaker wordt ie tegenwoordig gebruikt voor de bekende pompoensoep waarbij vele variaties mogelijk zijn.

We hebben niets onder de kurk bij deze fles(pompoen). Een beetje jammer voor de liefhebbers van een drankje maar niet getreurd deze fles heeft andere kwaliteiten. Deze Butternut of flespompoen begint zich aardig te ontwikkelen in de Buurtkas. Een prachtig gezicht die gele bloemen en zachtgroene babypompoentjes. Als het straks een volwassen pompoen is heeft ie de vorm van een langgerekte peer. De flespompoen is de vaakst verkochte pompoen. Het vruchtvlees is stevig en bevat geen draden, daardoor is ie prima in gerechten te verwerken. Ondanks het feit dat dít groene flesje minder bekend is dan zijn wereldberoemde dubbelganger met wit/geel schuimende inhoud, is het een echte allrounder.

De watermeloenen hebben we dit keer in iets kleinere oplage gepoot. Vorig jaar hebben we de beginnersfout gemaakt om te laat te beginnen met deze waterbommen maar ook om er teveel te poten. Dit met als gevolg dat er een ware explosie van meloenen ontstond. Leuk natuurlijk maar hoe raak je zoveel meloenen kwijt. We hebben nog visioenen van vorig jaar: nadat we een bericht op Facebook hadden geplaatst over een actie om zelf watermeloenen te komen oogsten voor een klein prijsje, barstte de (watermeloen)bom en hadden we ons eigen ”Project X Haren” aan de Baakwoning. Het bericht was onverhoopt gedeeld in een Haagse Facebookgroep en zorgde voor honderden bezoekers. Echt een gekkenhuis! Vrijwilligers werden in allerijl ingevlogen, parkeerwachters aan hun jasje getrokken, parkeerplekken moesten worden gecreëerd en hier en daar werd het geduld flink op de proef gesteld maar….wat een ervaring en uitdaging! De woorden meloenen, meloenen, meloenen galmden nog lang na maar we hebben ervan geleerd!  Een gewaarschuwd vrijwilliger telt voor twee en aan ons lijf geen polonaise meer, dus een paar planten is meer dan genoeg. Nu maar hopen dat ze weer net zo lekker zijn als vorig jaar!