Diverse pluimage.
Vreemde vogels bij BoereGoed? We schrijven dit stukje met een knipoog. We hebben als mens tenslotte allemaal onze gebruiksaanwijzingen, onze positieve en negatieve eigenschappen, onze licht- en donkere zijde. Maar al mijmerend vroegen we ons af waarom de sfeer toch altijd zo fijn is bij BoereGoed, waar het familiegevoel vandaan komt, de kracht.
We kwamen daarbij tot een conclusie want het luidt: ‘Hoe meer vreemde vogels, hoe mooier de volière.’ Buiten de Buurtkas en de farmshop(s) is BoereGoed bovenal een stichting en mede van daaruit een mooie uitdaging om samen te werken en samen te zijn met cliënten, vrijwilligers, een enkele vaste kracht, en bestuursleden. Het mooiste moment waarop dit altijd zicht- en voelbaar is, is het dagelijks terugkerende koffiemoment of op z’n Westlands gezegd ‘bakkiestijd’.
Nadat er vanuit verschillende hoeken van de kas op onmiskenbaar Westlandse wijze “BAKKIE” is gebulderd, stormen alle gelederen richting de koffietafel in de kas. Met een beetje geluk is er iemand jarig geweest en valt er iets te snaaien maar zo niet komen de boterhamzakjes en broodtrommeltjes tevoorschijn.
En dan komt het proces op gang, je ziet de stille Willies, de lolbroeken, de Wikipedia’ s, de verzorgende en de luisterende oren, al dan niet therapeutisch ingezet of gestoeld. De zoveelste (schuine) grappen worden uit de hoge hoed getoverd, er wordt in stilte gemijmerd, koffie geschonken, er worden ervaringen gedeeld, kennis uitgewisseld, en er wordt geluisterd, ècht geluisterd.
Na het veelal tweede bakkie keert iedereen terug naar zijn of haar werkplek waar de gesprekjes soms nog worden voortgezet. De koffietafel laat de resten zien van al dat koffieleuten: vieze kopjes, kruimels, en hier en daar een achtergebleven zakje. Gelukkig is daar dan uiteindelijk de verzorgende! De verzorgende die zonder morren de boel opruimt, schoonmaakt en geduldig zijn/haar tred richting vaatwasser voortzet.
We schetsen hiermee natuurlijk slechts één moment van de dag maar het geeft exact de sfeer weer. De sfeer van acceptatie, van mogen zijn wie je bent, van met elkaar en voor elkaar. De sfeer van onze missie ‘BoereGoed, Goed voor mensen.’Dit is destijds gevoelig en treffend verwoord door onze client we noemen hem even afgekort M.:
“Ik had me erop verheugd, het zag er zo goed uit! En dan hebben ze je toch ineens weer niet nodig. En dat vertellen ze je niet rechtstreeks, maar via een hulpverlener. En die kan dan niks meer voor je doen. Ja, ik heb echt wel goede gesprekken gehad maar die hebben me niet kunnen overtuigen. Ik was bang voor de toekomst, bang dat het teleurstellend zou worden. Bang voor de eenzaamheid vooral ook! Gelukkig heb ik BoereGoed! Toen ik hier kwam had ik last van onzekerheid en wantrouwde ik de mensen. Nu is het het tegenovergesteld in positieve zin. Ik heb mijn zelfvertrouwen terug en voel me hier geaccepteerd. Hier voel ik ook geen wantrouwen, dit is waar ik graag wil blijven. BoereGoed is voor mij een veilige plek!”
En zo valt alles mooi samen. Samen in de BoereGoed volière, met diverse pluimage en met ongekende, oordeelvrije, liefdevolle kracht!

weer iets moois van maken!