Deze week is de grondwitlof in de aanbieding bij BoereGoed. Deze komt voor een deel uit onze eigen buurtkas en voor een deel van lokale kweker. Op de foto zie je BoereGoed vrijwilligers Huib en Kees trots met de oogst van onze eigen witlof. In de Farmshop verkopen we ook de grondwitlof van een lokale teler.

Witlof kan op twee manieren geteeld worden: in volle grond of op water. We spreken ook wel van grondwitlof en witlof uit hydroteelt. Wat is nu precies het verschil en proef je dat ook op je bord?

Grondwitlof
Traditioneel groeit de witlof in volle grond, een arbeidsintensieve manier om witlof te telen. Witlofkwekers telen eerst de wortels en daarna volgt het intafelen: de wortels worden ‘s winters volledig bedekt onder een laag aarde en bewaard op een koele, droge en donkere plaats.

Vooral het ontbreken van licht tijdens de groei is van groot belang. Witlof heeft zijn krokante, witgekleurde blaadjes namelijk te danken aan het feit dat het onder de grond, in volledige duisternis gekweekt wordt. Als de stronkjes in contact komen met daglicht tijdens de groei produceren ze chlorofyl waardoor de blaadjes groen kleuren en een erg bittere smaak krijgen.

Hydrocultuur
De meeste witlof die je in de winkel kunt kopen wordt geteeld volgens hydrocultuur, een moderne manier van telen op water. De witlof groeit in bakken met stromend water waar ze na 3 à 4 weken klaar zijn om te oogsten. Door deze innovatieve methode, in ruimtes met een gecontroleerde luchtvochtigheid en temperatuur, kan deze witlof nagenoeg het hele jaar door geteeld en gegeten worden.

Echte fijnproevers zullen merken dat witlof uit hydroteelt niet hetzelfde smaakt als grondwitlof. Grondwitlof heeft een volle knapperige en bitterzoete smaak. Hydrowitlof heeft een wat mildere zachtere smaak.

Beide soorten zijn super gezond! Witlof is een bron van vitamines en mineralen en bevat onder andere calcium, foliumzuur, ijzer, kalium, magnesium en zink. Ook bevat witlof de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6 en C.

Deze week is de grondwitlof in de aanbieding, voor 500 gram betaal je nu € 1,99.