Vurige Kruidenwandeling

Afgelopen zaterdag (24 juni) heeft er weer een kruidenwandeling plaatsgevonden. Er was weer een leuke groep van ruim 20 wandelaars komen aanwaaien.

Deze keer was het element Vuur aan de beurt. Vuur is het element van de zomer. De organen die daarbij horen zijn de dunne darm en het hart. Tijdens de wandeling is vooral aandacht besteed aan de kruiden die een gunstige werking op het hart hebben.

Vanaf BoereGoed zijn de wandelaars langs de Plas van alle winden de Poelzone in gestruind op zoek naar al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Er is een mooie rozemarijn bewonderd en voorzichtig geproefd. De rozemarijn is versterkend voor de bloedsomloop, vooral in buik en hersengebied. Ook werkt het versterkend voor het hart, doordat de doorbloeding van de vaten rondom het hart wordt verbeterd. Rozemarijn is een kruid dat tijdens een eerdere wandeling is besproken, omdat het ook voor de spijsvertering gunstig werkt. Tevens ontkrampt het de dunne darm.

Gerard en Anouk worden vooral blij van de bloeiende kruiden van het moment. Zo was het een feestje om de bloeiende Valeriaan en Moerasspirea te kunnen laten zien. De Valeriaan kennen veel mensen als rustgevend middel. De Moerasspirea bevat net als de schietwilg acetylsalisylzuur, dat de werkzame stof is in aspirine en dus pijnstillend werkt.

De meidoorn was HET kruid van de wandeling. De meidoorn is een kruid dat veilig gebruikt kan worden en het hart versterkt en de bloeddruk en hartritme herstelt. Het helpt hartweefsel herstellen na bijvoorbeeld een hartinfarct. Medicinaal worden de bloeiende toppen gebruikt, maar ook het blad kan worden gebruikt.

Natuurlijk is er tijdens de wandeling nog veel meer moois bewonderd, zoals het bloeiende Sint-Janskruid, zuring, Cichorei, Duizendblad en Kamille.

Na afloop van de wandeling stond bij BoereGoed een passende kruidenthee klaar, werd er nog gezellig nagebabbeld en was er tijd om de kruidentuin van BoereGoed te bewonderen.

Anouk

De reacties van de deelnemers waren wederom positief: de inspiratie werd volop gedeeld, aangevuld door deelnemers, besproken en verwonderd op gereageerd. Dit smaakt zeker naar meer en we zullen dan ook na de zomervakantie opnieuw een datum prikken voor de volgende kruidenwandeling.