Ingrediënten:

  • 2 artisjokken

  • 1 biologische citroen

  • 1 klein teentje knoflook

  • 1 (oude bruine) boterham

  • 2 eetlepels geraspte Italiaanse kaas (pecorino of parmenzaan)

  • Witte wijn

  • Bosje verse Peterselie

  • Olijfolie

  • Zout/peper

Bereiding:

Voorgerecht – Voorbereiding 15 min, oventijd 90 min. –  2 personen

  1. Verwarm de oven voor op 200°
  2. Rasp de citroenschil en snij de citroen doormidden.
  3. Snij de steel van de artisjokken.
  4. Knip met een keukenschaar de punten van alle bladeren, en wrijf de artisjok in met de doormidden gesneden citroen.
  5. Meng in een foodprocessor het brood, de citroenrasp, knoflook, kaas, peterselie, olijfolie en maak het fijn.
  6. Vul de artisjok met het broodkruim: draai de artisjok rond en stop wat kruim tussen alle “schubben”.
  7. Doe de artisjokken in een ovenschaal, giet er 1 cm witte wijn bij en besprenkel de artisjokken met wat extra olijfolie.
  8. Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie.
  9. Zet het in de oven, ca. 1,5 uur, check tussentijd of de wijn niet verdampt is, dan een beetje bijvullen.
  10. Serveer de artisjokken als voorgerecht, eventueel met een vinaigrettesaus.
  11. Pluk de bladen van buiten binnen en zuig het zachte vruchtvlees op, je kunt je tanden er inzetten.
  12. Als je bij het hart komt, verwijder dan het “hooi”, en geniet als laatste van het artisjokhart.

Eet smakelijk!

Dit recept is samengesteld door Joke van den Berg, Natuurvoedingsadviseur

Tip

  1. Je kunt de artisjok ook koken.
  2. Knip ook hier de punten van de bladeren.
  3. Doe een pan vol met water, met het sap van 2 citroenen.
  4. Zorg dat de artisjokken onder water staan, leg een bord/schaal op de groenten tijdens het koken.
  5. Na 30/40 minuten zijn de artisjokken gaar.
  6. Serveer de artisjokken met een vinaigrette (of neem kant en klare honing/mosterd saus).

Weetje

Artisjokken bevatten veel bitterstoffen die goed zijn voor de lever en de spijsvertering.

Probeer deze kruiden ook: