Ingrediënten:

  • 1 kilo soeptomaten

  • Rode en/of witte uien naar keuze

  • 1 of 2 teentjes knoflook

  • Paprika, courgette, net wat je in huis hebt

  • Olijfolie

  • Zout/peper

Bereiding:

Basis voor pasta of soep

Bereidingstijd: 1 uur

Kan een dag van tevoren gemaakt worden.

  1. Verwarm de oven voor op 170°
  2. Snij de tomaten in parten
  3. Snij de uien in parten
  4. Snij de andere groenten in parten
  5. Leg alles op een bakpapier op een bakplaat
  6. Sprenkel er wat olijfolie overheen en doe er wat zout en peper op
  7. Schuif het in de oven en laat het 3 kwartier tot een uur garen. Het mag wel kleuren, maar geen zwarte randjes.
  8. Schuif de gare massa in een hoge kan, zodat je gemakkelijk met de blender een saus kunt maken, grof met wat stukjes voor de pasta, fijner voor soep.
  9. Nu heb je een prima basis voor een pasta of soep.

Tip

Variatietips:

Pasta/pesto:

  1. Kies (volkoren) pasta naar keuze
  2. Warm de saus op en maak op smaak met bouillon, oregano/basilicum/tijm.
  3. Voeg een flinke lepel pesto toe
  4. Rooster pijnboompitjes in een droge koekenpan.
  5. Serveer de pasta met geraspte Italiaanse kaas/pesto/pijnboompitjes.

Pasta/tonijn:

  1. Kies (volkoren) pasta naar keuze
  2. Warm de saus op en maak op smaak met bouillon, oregano/basilicum/tijm.
  3. Voeg een blikje tonijn (op water of olijfolie) toe
  4. Doe er schijfjes olijven bij (verwijder indien nodig de pitten).
  5. Serveer de pasta met geraspte Italiaanse kaas

Eet smakelijk!

Dit recept is samengesteld door onze natuurvoedingsadviseur, Joke ter Schuur.

Weetje

De lycopeen in tomaten is heel gezond, o.a. beschermt het de huid tegen zonneschade. Lycopeen wordt pas bioactief na verhitting en wordt beter opgenomen als er wat olijfolie is toegevoegd aan de maaltijd.

Probeer deze kruiden ook: