Begin met het consumeren van bladgroenten en zacht fruit, omdat deze het snelst bederven.

Appels kunnen tot wel drie weken houdbaar zijn in de koelkast of op een koele, donkere plek.

Zorg dat je bij het boodschappen doen bedenkt wat je binnen een paar dagen moet eten en wat langer bewaard kan worden, om overmatige voorraad te voorkomen.

Stel je koelkast in op 4°C om het eten zo lang mogelijk vers te houden.

Leg fruitstukken naast elkaar op absorberend textiel of keukenpapier en stapel ze niet op elkaar om vochtretentie en beschadiging te voorkomen.

Bewaar appels, peren, bananen en perziken apart van andere fruitsoorten, omdat ze ethyleen afgeven en andere vruchten sneller laten bederven.

Was fruit grondig voordat je het op de fruitschaal plaatst om fruitvliegjes af te weren. Je kunt fruitvliegjes ook lokken en vangen met een bakje water, azijn en afwasmiddel of een wijnfles met een beetje wijn erin.

Bij binnentemperaturen boven de 25°C is het beter om veel groente- en fruitsoorten in de koelkast te bewaren om bederf te voorkomen.

Let op bij het bewaren van bananen en ander exotisch fruit in de koelkast, omdat ze gevoelig zijn voor “koudebederf” en smaakverlies.

Als je te veel groenten en fruit hebt, kun je ze invriezen, maar vermijd het invriezen van groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers, tomaten, kiwi’s en druiven.