Een groeiende wereldbevolking en de roep om klimaatvriendelijke voeding vragen om een duurzamer dieet. Peulvruchten zijn hierin essentieel door hun geringe behoefte aan kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en hun capaciteit om stikstof uit de lucht te binden en de bodem te verrijken. Hieronder enkele uitstekende keuzes:

Lupine

Lupine, een vlinderbloemige plant, biedt veel voedingsstoffen zoals vezels, ijzer, calcium, zink en vitamine B. Met 42 gram eiwit per 100 gram is het een uitstekende eiwitbron. Hoewel de vraag nog laag is, kan lupine goed groeien in Europa, met belangrijke teeltgebieden in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Veldboon

De veldboon, ook wel de Nederlandse vervanger van soja, gedijt goed in het Nederlandse klimaat en heeft een hoge opbrengst per hectare. Ondanks de lage vraag vanuit de voedselindustrie, groeit het areaal in Nederland gestaag. Veldbonen bevatten veel eiwitten, ijzer en magnesium, en zijn geschikt voor vlees- en zuivelvervangers.

Kidneyboon

De kidneyboon, rijk aan vezels, ijzer, magnesium en vitamine B, bevat 24 gram eiwitten per 100 gram. Oorspronkelijk uit Canada en Zuid-Amerika, wordt deze boon nu succesvol in Nederland geteeld, dankzij initiatieven van bedrijven zoals Hak.

Bean Deal

De Bean Deal, een samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en 56 partners, streeft naar meer zelfvoorzienendheid in Nederland. Peulvruchten, rijk aan plantaardige eiwitten, zijn essentieel voor de eiwittransitie.

Peulvruchten spelen een cruciale rol in een duurzamer dieet en de eiwittransitie, en dragen bij aan een beter milieu en een gezonde toekomst.