Ingrediënten:

  • 600 gram ongeschilde asperges. Schil de asperges nauwkeurig want draderige asperges zijn niet lekker. Snijdt het houtige uiteinde eraf (ca. 1 a 2 cm, afhankelijk van de versheid

  • Eventueel klein scheutje melk voor in het kookwater waardoor ze witter blijven.

  • 40 gram ongezouten roomboter

  • Bieslook ter garnering, gehakt

  • 2 eieren

  • Halve theelepel zout en vers gemalen zwarte peper

  • 2 mootjes zalm met vel van ca. 175 gram per stuk. Eventueel met water afgespoeld en drooggedept

  • Scheut olijfolie

  • 2 limoenen geraspt en uitgeperst

  • 1 teen knoflook fijngehakt

  • Scheut olijfolie

  • Groene kruiden zoals: peterselie, citroenverveine etc. Ik koos voor dille, fijngehakt. Hou wat achter ter garnering.

  • zout en vers gemalen peper

  • 500 gram ongeschilde krieltjes

  • Scheut fijne olijfolie

  • zout en vers gemalen peper

Bereiding:

Hoofdgerecht – 2 personen – bereidingstijd 45 minuten

  1. Meng de ingrediënten voor de zalmfilet in een kommetje en smeer de filets hiermee in. Marineer eventueel 24 uur. Lukt dit niet, geen probleem. Dan zal de smaak wat milder zijn.
  2. Kook de krieltjes 5 minuten, giet af en laat even uitdampen.
  3. Zet een hoge pan op met water en het zout. Heb je geen aspergepan, probeer er dan voor te zorgen dat de asperges in het water staan maar de toppen daar net bovenuit steken. Hierdoor zullen deze gaar stomen ipv koken. Je kookt ze anders snel kapot en dat is zonde.
  4. Oven voorverwarmen op 200 graden en de bakplaat er van tevoren uithalen.
  5. Giet een scheut olijfolie in een ovenschaal, voeg zout en peper toe en laat de krieltjes hierin rondgaan zodat ze voorzien zijn van een laagje olie. Bak 5 minuten.
  6. Leg de zalmfilets op het vel op de bakplaat of in een ovenschaal als ze geen vel hebben. Bak samen met de krieltjes nog 15 minuten. Hussel de krieltjes eventueel tussentijds om.
  7. Kook de eieren hard. Met koud water opgezet 8 minuten. Pel ze en hak grof met een mes.
  8. Laat de asperges 10 minuten zachtjes koken en zet dan de hittebron uit onder de pan. Laat de asperges 10 minuten nagaren.
  9. Smelt de roomboter in een pannetje en schep het schuim eraf.
  10. Haal de asperges uit de pan en laat uitlekken op een theedoek zodat het bord niet heel nat wordt. Verdeel de asperges over twee borden. Verdeel het ei erover, schep er boter overheen en garneer met het bieslook. Leg de zalmfilet erbij en garneer deze met de dille. Tot slot de krieltjes erbij leggen. Eet smakelijk, nu is het echt lente!

Tip

Let op: de zalm eventueel 24 uur van tevoren marineren zodat de kruiden en limoen er goed in kunnen trekken.

Schil de asperges door ze op een verhoging te leggen zoals een omgekeerd bord of een pannendeksel. Hierdoor zullen ze minder snel breken. Hoe lang de asperges gekookt moeten worden is afhankelijk van de dikte. Ze mogen gaar zijn met een beet. Om te controleren of ze gaar zijn haal je een asperge na circa 6 minuten uit het kookwater. Prik hem aan een vork en hou horizontaal. Als hij een beetje doorbuigt is hij gaar.

Hester van der Leeden, Voeding zonder fratsen

Probeer deze recepten ook: