Ingrediënten:

  • 4 koolrabi’s. Als ze heel jong zijn kun je de schil eten maar meestal zul je ze willen schillen. Snij de bol eerst in plakken en daarna in staafjes van 1 cm dikte.

  • milde olijfolie, scheutje

  • scheutje water

  • 4 eetlepels geraspte belegen kaas

  • stukje parmezaanse kaas

  • 2 takjes tijm, blaadjes gerist en gehakt

  • snuf zout en vers gemalen zwarte peper

  • Voor de bechamelsaus:

  • 50 gram roomboter

  • 50 gram bloem

  • 500 ml melk

  • 1 laurierblad

  • snuf nootmuskaat

  • een paar salieblaadjes en de blaadjes van 2 takjes tijm, gehakt

  • zout en vers gemalen peper om het op smaak te maken

Bereiding:

Hoofdgerecht – 4 personen – bereidingstijd 45 minuten

Het recept van dit gerecht is niet moeilijk maar het vraagt wat tijd en verschillende stappen. Als je ze stap voor stap volgt zul je zien dat het lukt. Het resultaat is een groente met een bite. Doe jezelf een plezier en maak de bearnaisesaus ook zelf. Ik leer het je, want het is zoveel lekkerder dan een suf kant-en-klaarzakje poedersaus.

Bereidingswijze;

  1. Oven voorverwarmen op 200 graden en de bakplaat eruit halen van tevoren.
  2. Verhit een ruime hapjespan met wat milde olijfolie.
  3. Fruit de koolrabi een paar minuten tot het rondom glanst.
  4. Blus af met scheutje water, voeg de tijm toe en laat het vocht een paar minuten verdampen.
  5. Spreid de koolrabi uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Maak een roux. Verhit hiervoor de roomboter in een pan met dikke bodem op laag vuur.
  7. Strooi de bloem over de roomboter en roer met een pollepel een paar minuten door zodat de bloem een beetje kan garen. Gefeliciteerd, je hebt nu een roux gemaakt die de basis vormt voor je bechamelsaus!
  8. Giet een scheutje melk bij de roux en blijf goed roeren tot alle melk is opgenomen.
  9. Giet de melk er in beetjes bij en blijf iedere keer roeren tot het een geheel is. Voeg pas melk toe als de vorige scheut is opgenomen. Het lijkt misschien niet goed te gaan maar vertrouw het proces want het komt goed.
  10. Giet er melk bij tot je de gewenste dikte hebt. Het kan zijn dat je iets minder dan 500 ml van de melk gebruikt. Laat zachtjes wat inkoken tot een mooie gebonden saus. Let op dat je de bodem goed losroert, zodat het niet aanbakt. Je hebt je eigen bechamelsaus gekookt. Ik ben trots op je, haha.
  11. Voeg een laurierblad toe om mee te laten trekken. Verkruimel er gedroogd salieblad over of voeg de gehakte salie en tijm toe en roer door. Maak af met de nootmuskaat, peper en zout.
  12. Verdeel bechamelsaus, geraspte kaas en geraspte parmezaan over de koolrabi.
  13. Bak in de oven op 200 graden of grillstand tot het er mooi gegratineerd uitziet.

Lekker met gebakken krieltjes, gekookte boekweit of quinoa. Op dezelfde manier kun je bijvoorbeeld asperges gratineren in de oven.

Dit gerecht is met toestemming grotendeels geïnspireerd op een recept uit het boek ‘Groenten’ van Mari Maris waarvoor ik haar hartelijk wil bedanken.

Hester van der Leeden, Voeding zonder fratsen

Weetje:

Koolrabi is een heerlijke en veelzijdige groente. Hij groeit makkelijk in ons klimaat, wat het een duurzame groente maakt. Het is rijk aan magnesium, calcium, vitamine C en vezels. De oorspronkelijke plant was een kool die op een steel groeide, net als boerenkool. Deze kool is in de 16e eeuw veredeld tot een verdikte steel die uitgroeit tot een knol, de uiteindelijke koolrabi. Het is een knapperige, sappige groente. Denk aan de structuur van een appel en een radijs. Je kunt het met een mandoline heel dun in plakjes schaven en rauw eten als een salade, maar een paar minuten gestoofd in olijfolie of roomboter is ook al lekker. Kook het vooral niet. Onnodig én je bent de lekkere frisse smaak kwijt.

Probeer deze recepten ook: