Ingrediënten:

 • 2 kopjes quinoa

 • 4 kopjes water (of de hoeveelheid conform de verpakking)

 • 2 eetlepels olijfolie

 • 1 rode paprika, in reepjes gesneden

 • 1 gele paprika, in reepjes gesneden

 • 1 courgette, in plakjes gesneden

 • 1 wortel, in plakjes gesneden

 • 1 rode ui, in dunne partjes gesneden

 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

 • 1 theelepel paprikapoeder

 • 1/2 theelepel komijn

 • Zout en peper naar smaak

 • Flinke hand verse kruiden zoals peterselie of koriander

Bereiding:

Hoofdgerecht – 30 minuten – 4 personen

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.
 2. Spoel de quinoa af onder koud water. Breng in een pan 4 kopjes water aan de kook en voeg de quinoa toe. Laat sudderen op laag vuur totdat de quinoa gaar is en het water volledig is geabsorbeerd (ongeveer 15 minuten). Giet af als het nog te vochtig is. Zet apart.
 3. Leg de gesneden paprika, courgette, wortel en rode ui op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met knoflook, paprikapoeder, komijn, zout en peper. Meng alles goed zodat de groenten gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden en olie.
 4. Rooster de groenten in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en zacht zijn.
 5. Haal de groenten uit de oven en schep ze door de gekookte quinoa. Meng alles goed door elkaar.
 6. Serveer de geroosterde groente quinoa in kommen en garneer met verse fijngesneden kruiden zoals peterselie of koriander.

Deze geroosterde groente quinoabowl is een heerlijke, voedzame maaltijd vol met smaken en gezonde ingrediënten. Je kunt het als hoofdgerecht serveren met feta en olijven of gegrilde zalm. Als bijgerecht bij een ander gerecht is natuurlijk ook een mogelijkheid. Geniet ervan!

Dit recept is samengesteld door Hester.

Tip

Weetjes en tips:

Quinoa is oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika, met name uit landen zoals Peru, Bolivia en Ecuador. Het wordt al eeuwenlang geteeld en gegeten door de inheemse bevolking. Het is de afgelopen jaren ook populair geworden in andere delen van de wereld vanwege zijn voedingswaarde en veelzijdigheid in de keuken.

Met het oog op duurzaamheid en lokaal eten: in Nederland wordt quinoa ook verbouwd, zij het op kleinere schaal. De Nederlandse quinoa-teelt is voornamelijk geconcentreerd in de provincie Groningen. Het klimaat en de bodemgesteldheid in dit gebied blijken gunstig te zijn. Lokale boeren hebben de teelt met succes geïntroduceerd en werken eraan om duurzame en hoogwaardige quinoa van eigen bodem te produceren.

Hoewel quinoa vaak wordt gezien als een graan vanwege de manier waarop het wordt gegeten en gebruikt in de keuken behoort het botanisch gezien tot de zadenfamilie. De zaadjes van de quinoa-plant worden geoogst en vervolgens gekookt en gegeten als een soort graan. Het zaad van de quinoa-plant is klein, rond en heeft een lichte nootachtige smaak.

Wat zijn dan de gezondheidsvoordelen?

 1. Boordevol goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Denk aan eiwitten (voor spieropbouw), vezels (voor een gezonde spijsvertering) en mineralen zoals magnesium, fosfor, mangaan, koper en ijzer (die helpen je lichaam goed te functioneren). En niet te vergeten vitamine B en E voor je energievoorziening en gezonde cellen.
 2. Eiwitten waar je blij van wordt: Quinoa heeft een bijzondere eigenschap. Het bevat alle negen essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Wat betekent dat? Het is een goede bron van eiwitten, zelfs als je geen vlees eet. Dus vegetariërs en veganisten kunnen er echt van profiteren.
 3. Helpt je op gewicht te blijven: Quinoa kan je helpen om je verzadigd te voelen. Het heeft vezels, eiwitten en complexe koolhydraten die je een langdurig vol gevoel geven en je hongergevoel verminderen. Dus als je een beetje wilt afvallen of gewoon op een gezond gewicht wilt blijven, kan quinoa je daarbij helpen.
 4. Houdt je suikerspiegel in balans: Quinoa is fijn omdat het je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Hoe werkt dat? Het bevat vezels en eiwitten die ervoor zorgen dat de suikers in je bloed niet te snel stijgen. En een gezonde bloedsuikerspiegel is voor iedereen belangrijk.
 5. Geen gluten. Als je coeliakie hebt of gevoelig bent voor gluten, hoef je je geen zorgen te maken bij quinoa. Het is van nature glutenvrij, dus je kunt er zonder problemen van genieten. Ook als je hier niet gevoelig voor bent is het voor je darmen prettig om te zorgen voor afwisseling en wat minder vaak gluten te eten.
 6. Vrolijke spijsvertering: Quinoa bevat vezels die je spijsvertering blij maken. Ze helpen bij een gezonde stoelgang en voorkomen verstopping. Je darmbacteriën benutten de vezels om je darmen gezond te houden. En gezonde darmen zorgen voor hormonen zoals serotonine, ook wel gelukshormoon genoemd. Mooi toch?

Het beste van alles is dat je quinoa op verschillende manieren kunt bereiden en het is echt makkelijk om het aan je maaltijden toe te voegen.

Probeer deze recepten ook: