Ingrediënten:

  • 1 ui

  • 1 prei

  • 1 winterwortel

  • 1 kleine (of een halve) knolselderij of bleekselderij

  • selderijblad

  • 500 gram spliterwten (of groene erwten, die moeten wel 12 uur voorweken)

  • 100 gram rookspek

  • 2 liter water

  • Extra (vega-)vlees naar keuze:

    • Mergpijp, rookspek of krabbetjes, die kunnen een uur meegekookt worden met de spliterwten
    • (Vega-)Rookworst of knakworstjes, op het laatst toevoegen en even doorwarmen

    Zout en peper, eventueel groentebouillon

Bereiding:

Hoofdgerecht – 30 minuten + 1 uur voorkoken – 6 tot 8 personen

Zout en peper, eventueel groentebouillon

  1. Kook in een flinke pan de spliterwten in 2 liter water met het gekozen vlees een uur voor. (Pas op voor overkoken, dat gebeurt snel bij peulvruchten).
    Schep indien nodig (afhankelijk van het gekozen vlees) het schuim met een schuimspaan uit de pan.
  2. Snij intussen de overige groenten fijn: ui, winterwortel, knol- of bleekselderij met het blad, en de prei.
  3. Voeg na een uur de ui, selderij en winterwortel toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
  4. Voeg dan naar keuze de worst toe en de prei. Proef nu en kijk of je nog zout, peper of groentebouillon wilt toevoegen.
  5. Kook nog 10 minuten door.

Eet smakelijk!

Dit recept is samengesteld door Joke

Weetje

De ouderwetse mergpijp is door de mineralen en de gelatine die vrijkomen tijdens het koken goed voor je darmen.

Erwtensoep met roggebrood is niet voor niets een beproefd recept:
De combi peulvruchten met granen is een goede bron van eiwitten, dus ook zonder vlees een volwaardige maaltijd.

Probeer deze recepten ook: