Aspergetijd!

Het ligt al even in de winkel, het witte goud! Als je nu nog geen asperges op hebt moet je haast gaan maken, want voor je het weet is het seizoen voorbij. Officieel loopt het seizoen tot Sint-Jan op 24 juni. Daarom in dit stukje nog even een toelichting over de maten, kwaliteiten en de bereiding van ons witte goud:

De asperge groeit ongeveer 7 cm per dag, dus als ze eenmaal uitschieten is er geen houden meer aan en moet er gestoken worden. De twee meest gekende kleuren zijn wit en groen. Deze zijn overigens wel precies hetzelfde ras. Het verschil zit hem in het feit dat de witte compleet geïsoleerd worden van licht, waardoor deze niet groen kunnen worden. Naast deze soorten kun je ook witte met een violetpaars kopje vinden of zelfs purperen asperges. Dan heb je ook nog de Korenaar asperges, dit zijn geen echte asperges, het zijn dunne gekweekte stengels uit de hyacintfamilie.

Soorten en maten
De maten van de witte asperges zijn verschillend, de dunne hebben maatje A 16-20 mm doorsnede, de AA 20-24 mm of de koning AAA 24mm doorsnede, dat zijn dikke mooie stengels, kaars recht en ook het prijzigst natuurlijk.  Wij verkopen ook maat B (12-16 mm), maar onze partner Van Beek in Terheijden schilt deze alvast voor. We verkopen ook Klasse 2 asperges en deze hebben alleen wat vormschade Reken ongeveer 500 gram voor een hoofdgerecht en de helft als voorgerecht.

De witte asperges moet je schillen, dit doe je met een dunschiller, die in onze webshop kunt kopen.  Schil hem recht onder het kopje, dakpansgewijs. Daarna houd je hem tegen het licht om te kijken of er geen schillen achterblijven. Vervolgens snijd je het kontje van de asperge, deze is houterig en niet smakelijk. Gooi schillen en afsnijdsels overigens nooit weg.  Je kunt deze perfect gebruiken als basis voor een aspergesoep of -saus.  Asperges bewaar je in een zeer vochtige doek in de koelkast of in een treetje met water. Maar het beste is natuurlijk om ze zo snel mogelijk op te eten.

Koken
Iedereen heeft zo zijn eigen manier van koken. De meest praktische manier om asperges te bereiden (deze bereidingswijze is voor iedereen goed te doen) is de geschilde asperges met koud water opzetten. Het liefst in een platte braadslede of brede pan (onze Home Made Chefs zijn geen fan van de hoge asperge pan). Zet de asperges op met koud water, wat zout een klont roomboter en een halve citroen en breng ze aan de kook. Eenmaal kokend laat je ze 30 seconde tot 1 minuut koken. Zet het vuur uit en laat ze in het hete vocht afkoelen. De asperges zijn nu perfect beetgaar.

Als je direct soep wilt maken, laat je de afsnijdsels en schillen mee koken in het water. Verwijder de gekookte asperges en kook het snijdafval nog even door met een liter room en een bouillonblokje. Giet na 15 minuten koken door een zeef en breng op smaak met zout, peper en misschien wat nootmuskaat.

De klassieke manier van serveren is a la Flamande, dus op zijn Vlaams. Dat is overigens niet met frietjes. De asperges liggen meestal per 5 of 7 gebroederlijk naast elkaar. In het midden wat beenham of (gerookte) gegaarde zalm. Smaakmakers zijn gekookt en gehakt ei, gehakte peterselie, nootmuskaatpoeder en gekookte aardappels. Dit alles bedekt met een royale schep Hollandaise saus. Ook kun je asperges rauw eten, schaaf ze dan dun met de dunschiller en maakt dit aan met een dressing. Gewokt, tenslotte, is ook heerlijk met louter een beetje knoflook, gember en een wat sojasaus en sesamolie.