Kruidenwandeling Farm I See 5 februari 2022

Verslag kruidenwandeling. 

Zaterdag 5 februari heeft de eerste inspiratiewandeling “Kruiden met de seizoenen mee” plaatsgevonden. Monique (links op de foto) maakte een verslag.

“Het was inspirerend en superfijn om te zien hoe we met elkaar kennis en verhalen deelden! En ondanks de frisse bries, konden we heerlijk buiten wandelen en afsluiten met een kop koffie of thee in de kas.

Tijdens de wandeling kwamen we langs diverse (on)kruiden waar even bij stil gestaan werd. Enthousiast werd door Gerard en Anouk kennis gedeeld over deze planten. Aangevuld met kennis van diverse deelnemers. Het bijzondere was, dat we soms wel heel gemakkelijk ergens voorbij liepen omdat we eerst niet door hadden dat er een waardevolle plant zomaar in een tuin of in de berm groeide.

De kruidenwandelingen hebben we gekoppeld aan de 5 elementen. Het eerste element dat in de afgelopen tijd van het jaar speelde was metaal. Achter de 5 elementen zit een heel gedachtegoed, waar we kleine stukjes uithalen. Zo is het element metaal gekoppeld aan onze orgaansystemen longen en dikke darm en kwam er ook ter sprake hoe we deze organen in deze periode van het jaar goed kunnen ondersteunen onder andere met bepaalde kruiden.

Een paar voorbeelden die ter sprake kwamen:

Veel kruiden worden door ons gezien als onkruid, maar blijken voedingsstofrijke en geneeskrachtige planten. Neem de weegbree en brandnetel die je overal kunt vinden.
De weegbree, plantago lanceolata, is volledig eetbaar. De bladeren, bloemen, zaden en zelfs de wortels kunnen goed gebruikt worden in warme gerechten, over salades of er kan thee getrokken worden van de bladeren. Weegbree werkt antibacterieel en reinigend en kan daarom uitwendig goed ingezet worden bij verwondingen, bijvoorbeeld een gekneusd blaadje op de wond om het bloed te stelpen of bij verlichten van insectensteken. Bij inwendig gebruik heeft het een verlichtende werking op de bovenste luchtwegen en werkt het tevens verzorgend voor het maag-darmkanaal.

De grote brandnetel, Urtica dioica, bevat heel veel nuttige voedingsstoffen voor de mens, vooral mineralen en vitaminen. De jonge scheuten, zaden en bloemknoppen zijn goed te gebruiken in warme gerechten, (geblancheerd) in salades en er kan thee van worden gezet. Ondersteunend werkt de brandnetel positief op de spijsvertering, werkt urinedrijvend en verbetert het immuunsysteem. Het vermindert prostaatklachten en wordt ook wel ingezet bij reuma en huidklachten.

Ook het kleefkruid, Galium aparine, waar we als kind allemaal weleens mee hebben gespeeld door het op kleding te plakken, is eetbaar. De plant, bloemen en zaden zijn te gebruiken in verwarmde gerechten, salades of thee. Kleefkruid heeft een urinedrijvende en ontstekingsremmende werking en wordt ingezet bij huidaandoeningen, verkoudheid en bijholteontsteking.

Tevens kwamen we tijdens de wandeling een meer exotisch kruid tegen, het bekende keukenkruid, Rozemarijn, rosmarinus officinalis. Dit kruid werkt herstellend, versterkend, ontsmettend en antibacterieel en wordt daarom ingezet bij verkoudheid, griep en vermoeidheid. Het bevordert de bloedsomloop en spijsvertering en ondersteunt de lever.¨

De wandeling hebben we afgesloten in de BoereGoed kas met een kop koffie/thee, terwijl Gert en Gerard ons nog iets meer vertelden over de plannen van de kruidentuin Farm I See, waaraan hard gewerkt wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Ook werd er nog gedeeld over de werking van munt en tijm waarmee thee gemaakt werd door een aantal deelnemers: Tijm werkt ontsmettend en antibacterieel, verhoogt de weerstand en verlicht hoest. Tevens bevordert het de eetlust en spijsvertering. Het gehele kruid kan worden gebruikt in de voeding, maar ook als thee. Munt werkt ontsmettend en licht verdovend. Het wordt wel ingezet bij verkoudheid, maar vooral om de spijsvertering te verbeteren. Het hele kruid kan worden gebruikt in de voeding, maar ook als thee. Tevens is pepermunt insectwerend.

De reacties van de deelnemers waren positief: we zijn heerlijk in beweging geweest met elkaar, hebben kruidenthee geproefd, nieuwe mensen leren kennen en nieuwe inspiratie opgedaan. Dat smaakt naar meer! Dus schrijf de volgende datum alvast in je agenda, want op zaterdag 23 april (van 10-12.00 uur) vindt de 2e kruidenwandeling plaats!”