Ingrediënten:

  • 500 gram rodekool (ongeveer een halve kool)

  • 2 uien

  • 2 appels

  • Handje rozijnen

  • 250 gram gehakt

  • 1 laurierblaadje

  • 1 kruidnagel

  • 1 tl kaneel

  • Aardappel en pastinaak (ieder de helft, ca. 750 gram)

  • Boter

  • Peper/zout

  • evt. cajunkruiden en paneermeel

Bereiding:

Hoofdgerecht ca. 35 minuten + 30 min oventijd – 4 personen

  1. Week de rozijnen voor in een beetje sinaasappelsap, of wat water met diksap.
  2. Snipper de uien en snij de appels in blokjes
  3. Snij de rode kool doormidden, dan nog een keer doormidden.
  4. Snij de harde kern eruit en snij dan in fijne reepjes, of gebruik de keukenmachine
  5. Doe wat boter in de pan en bak de uien aan
  6. Voeg de appelblokjes toe en bak ook even aan.
  7. Voeg de rodekool toe, de gewelde rozijn, laurierblad, kruidnagel en kaneel.
  8. Laat op middelhoog vuur stoven met het deksel op de pan.
  9. Schil nu de aardappels en de pastinaak, snij in grove stukken en kook het samen in 20 minuten gaar.
  10. Bak intussen het gehakt rul in de koekenpan, voeg zout en peper toe (of cajunkruiden als je die hebt)
  11. Stamp de aardappels met pastinaak fijn, en maak er puree van zoals je gewend bent (met een scheutje melk, gebruik eventueel de staafmixer).
  12. Nu kan alles in een ingevette ovenschaal:
    eerst de rodekool, dan het gehakt en als laatste de puree.
    strijk er met de bolle kant van een lepel een beetje boter over en strooi er naar keuze een beetje paneermeel overheen.
  13. Nu 20-25 minuten in de oven (hetelucht op 180°).

Tip

Tip: Als je tijdens oventijd alles alvast opruimt, ben je na de maaltijd snel klaar, en kost deze maaltijd niet meer tijd dan anders.

Het recept is samengesteld door Joke ter Schuur, onze natuurvoedingsadviseur.

Probeer deze kruiden ook: