augustus 13, 2021

Bloemen voor in de pan of door de salade

‘Blommen zijn voor in een vaas’, zal elke Westlandse tuinder je kunnen vertellen. Maar dat is niet altijd waar, bewijst sociale onderneming BoereGoed in Naaldwijk.

De komende weken kun je namelijk elke vrijdag en zaterdagochtend eetbare bloemen oogsten in het ‘Farm-I-See-kassie’ bij BoereGoed aan de Baakwoning in Naaldwijk. Want ja, sommige bloemen, zoals cosmea, Oost-Indische kers, goudsbloem, komkommerkruid, bloemen van de pompoen en korenbloem, kun je eten. Net als  bijzondere gewassen zoals het blad van de mierikswortel of verschillende kleurenblad van bieten.

Farm-I-See is natuurlijk een knipoog naar de farmacie, en dat is ook precies waar men in de kas mee bezig is, zegt Gert Kögeler, initiatiefnemer van BoereGoed: ,,We telen hier groente, fruit, planten en kruiden die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de menselijke gezondheid. Dit kunnen bekende gewassen zijn maar ook gewassen die we Nederland minder goed kennen.”

Buurtkas

De planten die in het ‘kassie’ staan, worden veelal grootschaliger geteeld bij professionele tuinders en in enkele gevallen bij BoereGoed Partners. Zo worden gewassen als yacon in Schipluiden, aloë vera in Naaldwijk, mierikswortel in Bleiswijk en wasabi in De Lier geteeld. Teler en Heulenaar Jouke van den Berg is onlangs verhuisd naar Noord-Brabant waar hij een gewas als moringa op grotere schaal teelt. In de Buurtkas zijn onlangs op kaartjes korte beschrijvingen en een QR-code bij de gewassen gehangen, zodat de bezoeker weet wat-ie eet. De QR-code leidt naar een uitvoerige beschrijving van het desbetreffende gewas.

Bezoekers kunnen een aantal aangegeven gewassen oogsten als er voor ten minste 15 euro online of in de Farmshop bij de Buurtkas gekocht wordt. Plukken kan elke vrijdag tot 17.00 uur en zaterdag tot 13.00 uur tijdens de openingstijden van de Farmshop in de BuurtKas.

Bron: AD