Herfst in de BuurtKas…

Het is bijna voorbij die ……. zomer. Normaliter zouden we hier het woordje ‘mooie’ invullen maar wat een prutzomer was het! Koud, nat en winderig. Wat een ellende! Maar gelukkig mochten we de afgelopen week nog wat genieten van een warme toegift! Toch valt het niet te ontkennen dat het inmiddels september is. Het is ‘s avonds ineens akelig vroeg donker en de zomeravonden lijken een eeuwigheid geleden. En dan dringt het besef zich op: september betekent herfst! We willen er eigenlijk nog niet aan denken, na het ontberen van zoveel zomers zonlicht, maar aan moedertje natuur valt niet te ontsnappen. De wisseling van de seizoenen, het verglijden van de jaargetijde, de overgang van oud naar nieuw, het is een feit.  Lees hier meer…

In de kas worden de vroege voorboden van deze nadagen ook steeds meer zichtbaar. De meeste bonen zijn inmiddels geruimd omdat hun blad bruin en roestig werd en omdat je hen nog net niet hoorde zuchten van ouderdom en van hun zware last. Datzelfde geldt voor een gedeelte van de oogmeloenen, ook die hebben hun beste tijd wel gehad. Moe van al het produceren begonnen ook zij te verkleuren en gaandeweg lieten ze steeds vaker hun kopjes hangen. Maar het moet gezegd: na gedane arbeid is het goed rusten! Want wat hebben zowel de bonen als de meloenen hun best gedaan! Zo’n rijke oogst hebben we in tijden niet gehad!

De komkommers, courgettes en paprika’s beginnen ook bruin blad te vertonen maar geven nog zo overvloedig dat ze hun tijd nog even moeten uitdienen. Dat geldt ook voor de aubergines, het gewas begint wat armetierig te worden maar de oogst is nog redelijk rijk.

Ook is er jong leven! We hebben drie kappen nieuwe bonen gepoot en het jonge grut tiert welig. En wat we zelf ontzettend leuk vinden: twee kappen met aardbeien! We deden dit nog niet eerder dus het is een beetje een proef. Maar ze gaan gelukkig gewoon goed! Schattige kleine groene aardbeitjes zijn er al te bespeuren en het oogt zo ontzettend leuk zo middenin in de kas.

Bij de vrijwilligers merk je dat de ‘zomer’piek ervan af is. Wat hebben ze gezwoegd deze zomer, in de bonen en de meloenen! Op een bepaald moment raakten ze bijna figuurlijk in de bonen en dat moeten we natuurlijk niet hebben! Het koffiemomentje loopt weer wat vaker uit en de sfeer is gezellig en ontspannen. Er zijn teeltplannen gesmeed en bestellingen gedaan voor de herfst- en winterteelt dus we kunnen eraan geloven; (die korter wordende) nadagen in de Buurtkas!!

herfst