Ingrediënten:

  • 4 St Remy stoofperen
  • 0,5 liter rode wijn

  • 1 kaneelpijpje
  • 2 stuks steranijs
  • 4-6 stuks kruidnagel
  • 50 gram suiker

Schillen

De peertjes worden geschild, in vieren gesneden en ontdaan van de klokhuizen. De Gieser Wildeman kan ook alleen geschild worden en in z’n geheel worden gekookt, inclusief het steeltje. In de Middeleeuwen werd de peer helemaal intact gelaten en ook in de schil gekookt.

Stoven

De peren worden afgespoeld en net onder water in een pan gezet. De warmtebron zelf is niet van belang maar let er wel op dat de peren op zo’n laag mogelijke warmtebron worden gestoofd. Laat de peertjes zachtjes koken tot ze zacht en mooi rozerood van kleur zijn. Na een uurtje zijn de meeste stoofperen al gaar maar pas na drie uur zijn ze roze tot rood van kleur. Controleer tussendoor de smaak en de stevigheid van de peren.

Moeten stoofperen rood zijn?

Nee, de kleur zegt in dit geval weinig over de smaak. Maar in onze beleving moeten stoofperen nu eenmaal rood zijn. Dit komt omdat bijna al ons andere voedsel ook door koken verkleurt. Bij roodachtige vruchten zorgen de natuurlijke kleurstoffen bij het koken voor de kleurverandering. Tijdens het koken verandert de zuurgraad van de peer en komen er zuren vrij. Deze zuren zorgen ervoor dat de peer echt rood kleurt. Wijn en port stimuleren verkleuring niet alleen door hun kleur maar ook met de zuren die ze bevatten. Door een flinke scheut direct bij het stoven toe te voegen wordt het hele partje door en door rood. Als het later wordt toegevoegd zal alleen de buitenkant van de peer verkleuren.

Basisreceptuur

Voor het behouden van de pure smaak van de Gieser Wildeman en Saint Rémy, is het van belang een overvloed aan toevoegingen te voorkomen. Voeg naar smaak enkele eetlepels rietsuiker en een snufje kaneel toe. Het resultaat is te ruiken en te proeven: een zachte, lichtzoete en sappige perensmaak. Een extra kruidig accent ontstaat door het toevoegen van kruidnagel of steranijs. Het gerecht waarvoor de stoofpeer is bedoeld heeft ook invloed op de te gebruiken toevoegingen.

Een echte allrounder

Veel mensen kennen de stoofpeer alleen als bijgerecht bij wild in het winterseizoen. En dat is jammer, want de stoofpeer is veelzijdig inzetbaar, in alle seizoenen. Stoofperen zijn namelijk prima te verwerken in bijvoorbeeld cakes, taarten, maaltijdsalades en desserts. Daarnaast kunnen ze prima als groentevervanger dienen tijdens de hoofdmaaltijd. Ontdek hier de smakelijkste recepten met stoofperen.

Stoofpeer met steel

• 4 St Remy stoofperen
• 0,5 liter rode wijn
• 1 kaneelpijpje
• 2 stuks steranijs
• 4-6 stuks kruidnagel
• 50 gram suiker

Bereiding:
1. Schil de peren maar laat het steeltje eraan.
2. Breng de peren aan de kook met de rode wijn, kaneel, suiker, steranijs en kruidnagel.
3. Zodra de peren koken zet het vuur laag en stoof de peren in ongeveer 1,5 a 2 uur gaar.

Stoofperen parten

• 4 St Remy stoofperen
• 0,5 liter rode wijn
• 1 kaneelpijpje
• 2 stuks steranijs
• 4-6 stuks kruidnagel
• 50 gram suiker

Bereiding:
1. Breng alle ingrediënten aan de kook behalve de peer. Laat dit even 5 minuten koken.
2. Schil intussen de peer, snij deze in 4 parten en verwijder het klokhuis.
3. Zet het pocheervocht van stap 1 op een laag vuur totdat deze net niet kookt.
4. Voeg de parten peer toe aan het pocheervocht en gaar de peer gedurende ±60 minuten totdat deze gaar is.
5. De peer in het vocht laten afkoelen. (dit kun je dus van te voren maken)

Probeer deze recepten ook: