Ingrediënten:

  • 1 courgette, in dunne plakjes geschaafd of gesneden

  • 6 plakjes of 1 rol volkoren speltbladerdeeg, ontdooid
  • 100 g crème fraîche
  • 200 g mascarpone
  • 80 g geraspte mozzarella (of verbrokkelde feta naar smaak)
  • Zest van 1 citroen

  • 1 teen knoflook, fijngehakt of geraspt tot pasta
  • 1 eierdooier

  • Beetje tijm, fijngehakt

  • Versgemalen zwarte peper en zout

  • 1 kleine teen knoflook, fijngesneden

  • olijfolie en zout en peper

  • Voor de dressing:
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 fijngesneden chilipeper of wat chilipoeder (optioneel)

Bereiding
Hoofdgerecht – 2-4 personen

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Klop crème fraîche, mascarpone, knoflook, citroenzest, peper en zout tot een glad mengsel.
  3. Bedek een ovenplaat met bakpapier of vet deze licht in.
  4. Leg de bladerdeegplakjes op de plaat en druk de randen iets overlappend aan tot één geheel. Prik met een vork een paar keer per plakje in.
  5. Smeer de buitenste rand van ongeveer 1 cm in met de eierdooier.
  6. Verdeel de romige spread over het bladerdeeg en strooi er dun wat geraspte kaas over. Niet te veel, anders blijft het deeg te nat.
  7. Verdeel de courgette dakpansgewijs over de vulling, laat de randen vrij.
  8. Meng voor de dressing het citroensap, honing en chili, en klop de olijfolie er rustig doorheen tot een dressing. Druppel dit over de courgette.
  9. Strooi de tijm en eventueel nog wat knoflook over het geheel.
  10. Bak ca. 25 minuten in het midden van de oven. Wordt de bovenkant te donker maar is de bodem nog niet gaar? Verlaag dan de temperatuur naar 160 °C en bak nog 10 minuten door.

Lekker met een frisse salade van sla en plakjes radijs. Ook leuk in kleine stukken bij de borrel!

Alternatief – minder vet en extra hartig:

Vervang de crème fraîche en mascarpone door 100 g zuivelspread light en gebruik alleen de mozzarella. Bak 6 ansjovisfilets zachtjes uit in olijfolie tot ze uiteenvallen en roer deze door de spread.

Eet smakelijk

Dit recept is van onze voedingsadviseur Hester van Voedingzonderfratsen

Probeer deze recepten ook: