Gerard Jakobs, een passie voor kruiden en het overdragen van kennis

Wist je dat mensen vroeger in de natuur de beschikking hadden over zo’n 300 à 400 kruiden en planten in hun dagelijks leven die breed werden ingezet? Tegenwoordig zijn dat er nog maar zo’n 20. Er is zoveel belangrijke kennis over planten verloren gegaan, dat willen we langzaam weer proberen terug te brengen.

Zeg je Farm I See dan zeg je Gerard Jakobs. Het enthousiasme als Gerard vertelt over de kruidentuin van BoereGoed werkt aanstekelijk. Niet voor niets vindt hij het overdragen van kennis het leukste dat er is.

Gerard is bij BoereGoed terecht gekomen door de boodschappen die hij regelmatig deed aan de Baakwoning, hier is hij vrijwilligerswerk gaan doen. Behalve Gerards brede technische ondersteuning vatte hij ook met een aantal anderen het plan op om een kruidentuin te beginnen. Nadat de eerste pioniers waren afgehaakt is hij verder gegaan met een team van totaal 8 man of beter gezegd, 7 vrouwen en 1 man. Liefkozend worden de dames in dit topteam de ‘kruidenmeisjes’ genoemd, Petra van der Hoeven is hierin de rechterhand is van Gerard. Doordat er zelf gezaaid en gestekt wordt weet je zeker dat alle kruiden 100% gifvrij en biologisch geteeld worden.

Het eerste jaar was er niet echt een plan, het was letterlijk pionieren en ontdekken, wat zijn de mogelijkheden en welke kant willen we op. Het tweede jaar kwam er een plan waar de organische tuinvorm gestalte kreeg. Het werd ook steeds meer een beleeftuin. Toen het bestuur vroeg of hij met het Farm I See team de kruidentuin mee wilde verhuizen naar de nieuwe locatie werd de mooie kruidentuin van Farm I See aan de Opstalweg een feit.

Zoals Gerard het zelf zegt, met de meiden hebben we een heel plan bedacht en uitgevoerd met als resultaat 147 eetbare bloemen, kruiden en vergeten groenten. Het grootste gedeelte bestaat nog steeds uit kruiden. Langzaam wordt het een voedsel/kruidenbos waar zelfs eetbare klimplanten voorkomen. Het gaat steeds meer lijken op een tuin zoals de monniken die vroeger en nu nog steeds kennen. We wilden ook dat de tuin voor iedereen toegankelijk zou zijn, zo hebben we de paden breder gemaakt en is een groot deel van de tuin met de rolstoel of rollator bereikbaar.

Gerard vertelt over de uitdagingen waar het team mee te maken krijgt, wat doen inheemse of juist mediterrane planten in een kas? Je krijgt te maken met hittestress of een heel kort seizoen omdat de groei razendsnel gaat. Ook staat er sinds kort een groot insectenhotel, wat gebeurt daarmee als het in een kas staat? Het zoeken naar de balans is een uitdaging, eigenlijk wil je het hele jaar door kunnen oogsten. Met de grote verscheidenheid aan planten lijkt dat steeds meer te lukken.

Naast het oogsten van de Farm I See kruiden en planten wordt het ook steeds meer een kennis- en beleeftuin waar naar behoefte geoogst kan worden. Gerard en het team van Farm I See vertellen graag over de geneeskrachtige werking, de thee die je van kruiden kunt trekken en wat er allemaal eetbaar is aan een plant. Ook de geschiedenis van de kruiden komt aan bod. Dit doet het Farm I See team niet alleen individueel maar ook in rondleidingen en het geven van educatie aan scholen. Onlangs was er een schoolklas uit Naaldwijk in de kruidentuin, de herkenbaarheid van de kinderen van venkelzaad: ‘hé dat smaakt naar beschuit met muisjes!’ en het cola blad zijn schitterende voorbeelden. De kinderen waren super enthousiast!

Beleven, ruiken, proeven en kennis delen voor de volgende generatie. Dat is ook waar de wildplukwandelingen en kruidenwandelingen op gericht zijn, er is zoveel meer te beleven in de natuur!

Heb je interesse in een wildplukwandeling of een rondleiding in de Farm I See kruidentuin stuur dan een mailtje naar info@boeregoed.nl of kom gewoon eens kijken tijdens de openingstijden van BoereGoed aan de Opstalweg. Via de sociale media staan de wildplukwandelingen ook aangekondigd.