Een duurzame kerst(boom) – Is er een lokaal alternatief? 

De feestdagen naderen en daarmee ook de keuze voor een kerstboom. Maar wat is de milieu-impact van deze traditie? Volgens Milieu Centraal, zoals besproken in een artikel van NU.nl, belast elke kerstboom het milieu, of het nu een echte of een kunstkerstboom is.

Echte bomen, vaak afkomstig uit productiebossen, brengen milieubelasting met zich mee door grondgebruik, vervoer en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Milieu Centraal adviseert om, indien u voor een echte boom kiest, een kleinere of biologische variant te overwegen, bij voorkeur met een kluit om hem te kunnen herplanten.

Wat betreft kunstkerstbomen, hoewel hun productie meer impact heeft, kunnen ze duurzamer zijn als ze lang worden gebruikt – idealiter tussen de zes en twintig jaar. Een interessant feit is dat één hectare kerstbomen de dagelijkse hoeveelheid benodigde zuurstof voor 44 mensen kan leveren.

Maar kunnen we nog verder gaan in onze duurzaamheidsinspanningen? Hierbij roepen we de Westlandse plantentelers op: is het mogelijk om een potplant te ontwikkelen die in december kan worden versierd? Dit zou niet alleen een unieke en duurzame traditie kunnen zijn, maar ook de lokale economie stimuleren.

Stelt u zich eens voor: een levende plant die elk jaar opnieuw versierd kan worden, bijdragend aan een groenere toekomst en het ondersteunen van onze lokale gemeenschap. Laten we samenwerken aan een duurzamere en vrolijkere kerst!