BoereGoed verhaal van een… Zwinkels. Waar komt ”Slapen als een Roosje” vandaan?

Af en toe komen heel interessante mensen langs bij de BuurtKas die ons weer verder kunnen brengen en het netwerk verstevigen. Maar soms hebben ze ook interessante verhalen.
Zo kwam onlangs Frans Zwinkels, die wat wilde delen. In het Westland wordt met ‘een Zwinkels’ iemand bedoeld die wat gierig is.

In dit geval is het echt anders: In het dagelijks leven werkt Frans aan ultrahoge kassen in o.a. Zweden en België.
Door zijn werk aan de Plantentuin Meise, in België , net boven Brussel, komt hij veel in aanraking met onderzoekers en botanici. Hij luistert dan vol belangstelling naar hun bevindingen. Frans en BoereGoed willen ook wat doen met deze kennis bij Boeregoed.

De tuin is als Botanische Tuin voor het publiek toegankelijk en voor een ( kleine) groep is een rondleiding met een gids meer dan interessant en waardevol.
Qua collectie is de Plantentuin de 5e grootte botanische tuin van de wereld, 92 ha groot botanisch park met meer dan 20.000 verschillende levende plantensoorten, en ca 12.000 plantensoorten onder glas, waarvan een groot deel voor het publiek toegankelijk. (zie www.plantentuinmeise.be en dichterbij dan Sneek)

Frans wist te vertellen waar het gezegde: “Slapen als een roosje” vandaan komt :
‘In vroeger tijden kregen kinderen, als ze niet konden slapen, een beker warme melk. Er werden ook een paar bloemblaadjes van de klaproos in gedaan.
( de klaproos is familie van de Papaver, ook wel slaapbol genoemd )
En de kinderen…. die gingen echt lekker slapen ZZzzzz…..”