Ingrediënten:

  • 500 gr aardappelen

  • 2 aubergines

  • 250 gram gemengde paddenstoelen

  • 1 ui

  • 500 gram verse tomaten + 1 blijkjetomatenpuree (of een blik gepelde tomaten)

  • Olijfolie

  • 3 tl oregano

  • 2 tl kaneel

  • 300 ml (amandel-)melk

  • 50 gr boter + 50 gr bloem

  • een handje geraspte kaas

  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

hoofdgerecht – ca. 45 min. voorbereiding, 40 min. oventijd – 4 personen

  1. Kook de aardappelen en snij in plakken (of zorg dat je dat de avond tevoren al gedaan hebt)
  2. Snij de aubergines in plakken en bak ze in wat olijfolie goudgeel in een grill-/koekenpan of gebruik een contactgrill.
  3. Snij de paddenstoelen in stukjes van max. 2 cm.
  4. Snipper de ui.
  5. Bak de paddenstoelen op hoog vuur aan met wat olijfolie en bak de gesnipperde ui mee.
  6. Voeg de in stukken gesneden tomaten toe en de oregano en kaneel en laat het zonder deksel ca. 20 minuten sudderen, zodat de saus wat indikt.
  7. Maak nu de bechamelsaus: smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer tot het een dikke bal wordt. Zet het vuur niet te hoog, zodat de bloem kan garen.
  8. Voeg nu een scheut melk toe en roer goed, totdat je weer een egale massa hebt.
  9. Herhaal dit tot je bechamelsaus dik-vloeibaar is.
  10. Neem een ingevette ovenschaal, en schik de aardappelplakken op de bodem.
  11. Maak dan een laagje met de helft van de aubergines en daarop een laagje met de helft van de tomaten/paddenstoelensaus.
  12. En dan nog een keer een laagje aubergines en een laagje saus.
  13. Als laatste een laagje bechamelsaus.
  14. Strooi (naar keuze) het handje geraspte kaas over het gerecht.
  15. Dan 40 minuten in de oven op 200°.
  16. Serveer met een Griekse salade of een andere groene salade, je hebt nog genoeg tijd om dat nu klaar te maken.

Eet smakelijk!

Dit recept is samengesteld door Joke!

Tip

Tip: Dit gerecht kan een dag van tevoren klaargemaakt worden. Het komt de smaak ten goede en scheelt tijd in de avondspits.
Warm het gerecht afgedekt op in de oven, en bedenk hoe het gerecht in Griekenland wordt geserveerd: lauwwarm 😊

Probeer deze recepten ook: