Ingrediënten:

  • 5 rode paprika’s
  • 2 teentjes knoflook (Ik gebruik gepofte knoflook. Dit smaakt zachter. Bekijk het recept op de website)
  • optioneel 1 rode peper, gesnipperd met of zonder zaadlijsten. Of chilipoeder.
  • 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl paprikapoeder, hand verse platte peterselie en koriander
  • 100 gr walnoten, licht geroosterd in een droge koekenpan, in stukjes gebroken. 2 hele bewaren.
  • 2 el citroensap
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el granaatappelsiroop of ander vloeibaar zoetmiddel
  • 2 eetlepels panko of haver om het te binden als je het te vochtig vindt
  • 2 el olijfolie en een scheutje om te garneren
  • ¼ tl zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding:

Bijgerecht

Deze spread komt uit Syrië maar je vindt het ook in andere Arabische landen en Turkije. Het smaakt heerlijk met pita of ander platbrood. Het wordt ook vaak gecombineerd met mezze, oftewel verschillende kleine gerechtjes.

Bereidingswijze

 1. Paprika’s poffen. Dit kun je doen door ze op een gaspit te leggen of in de oven, zoals ik deed. Leg ze op een bakplaat onder de grill, of zet de oven zo heet mogelijk. Let op: als het velletje zwarte vlekjes krijgt draai je de paprika’s een stukje tot ze rondom gegrild zijn. Dit duurt een minuut of 20 in totaal. Stop ze nu luchtdicht in een bak die je afdekt of in een plastic zak. (Daar ben ik niet zo’n fan van.) Hierna kun je het velletje en zaad makkelijk verwijderen.
 2. Leg het vruchtvlees terug in de oven zodat het overtollige vocht kan verdampen.
 3. Maal in de keukenmachine of met staafmixer fijn. Voeg overige ingrediënten behalve de walnoten toe en meng goed. Schep de stukjes walnoot er doorheen en maak af met een scheutje olijfolie en twee walnoten ter garnering.

Van dit recept kun je een veelvoud maken en het in gedeeltes invriezen voor later gebruik. Altijd handig om op voorraad te hebben. Wil je de snellere versie? Koop dan een pot geroosterde paprika ter vervanging van de zelfgepofte paprika’s.

Recept is samengesteld door Hester van voeding zonder fratsen.

Probeer deze recepten ook: