Ingrediënten:

 • 5 bollen knoflook (of zoveel je wil. 1 is ook goed)

 • olijfolie

 • zout en vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

Bijgerecht

Een dag geen knoflook gegeten is een dag niet geleefd. Het is gezond én smaakt heerlijk, als je het op de juiste manier bereidt. Ik maak graag gepofte knoflook. Deze kun je eten als toevoeging bij je groente of in een ander gerecht maar ook op zichzelf staand op een wrap of bij stokbrood. Ik maak meestal een wat grotere hoeveelheid want het is in de koelkast nog prima een week houdbaar.

Bereidingswijze;

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden
 2. Snij het bovenste kapje van de knoflook.
 3. Zet het op een stuk folie of in een aardewerken bakje
 4. Bestrooi met wat zout en versgemalen peper
 5. Giet een klein scheutje olijfolie in de bol
 6. Vouw de folie goed dicht of sluit het bakje af met zilverfolie
 7. Zet 45 minuten in de oven
 8. Knijp de tenen leeg voor gebruik in of bij gerechten

Recept is samengesteld door Hester van voeding zonder fratsen.

Wetenschappelijke weetjes 

Het bestaan van knoflook is al zeer oud. Het komt oorspronkelijk uit india en China en behoort tot de familie waartoe prei, bieslook en ui ook in vallen. Er is veel onderzoek verricht naar knoflook. Zo bevat het o.a. allicine. Dit stofje heeft een antibiotische, antibacteriële werking. Het bevat daarnaast stoffen die de werking van de lever kunnen verbeteren. Het kan bijdragen aan het verlagen van de cholesterolwaarden en de bloeddruk. Ook bij griep en verkoudheid lijkt het een positieve werking te hebben.

Probeer deze recepten ook: