Ingrediënten:

 • 4 rijpe tomaten, ontveld (zie recept) en klein gesneden

 • 1 ui, kleingesneden

 • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd

 • optioneel 1 rode peper, met of zonder zaadlijsten

 • naar keuze een flinke hand fijngehakte verse kruiden zoals koriander, platte peterselie, rozemarijn, oregano, lavas, tijm.

 • Olijfolie geschikt om te verhitten

 • Extra vierge olijfolie

 • ¼ tl zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding:

Bijgerecht / Basisgerecht

Dit eenvoudige recept voor een Marokkaans tomatengerecht heb ik gekregen van Fatima. Het is een dikke saus die bij van alles gegeten kan worden. Warm of koud. Eigenlijk worden er niet veel kruiden gebruikt in het originele recept. Ik heb er het één en ander aan toegevoegd, dus onderstaand recept is niet origineel. Je kunt er zelf mee variëren zoveel je wil. Gebruik het als basissaus, bij vis, dip met brood, beleg er een wrap mee, eet het bij de BBQ, vul het aan met geklutst ei, alles is mogelijk. Je kunt een veelvoud maken van dit recept en het invriezen in porties. Zo heb je altijd een lekkere zelfgemaakte saus in huis.

Bereidingswijze;

 1. Tomaten ontvellen: Zet een pan water op. Vul een bak met koud water en eventueel ijsklontjes. Kruis de tomaten met een mes ondiep in aan de onderzijde en bovenzijde. Dompel de tomaat ongeveer 10 tot 30 seconden in zacht kokend water onder. Dit kan iets korter of langer zijn, afhankelijk van de tomaat. Het velletje begint te barsten. Laat schrikken in het koude water of onder de koude kraan. Hierna kun je makkelijk het velletje van de tomaten verwijderen. Snij in kleine stukjes en verwijder het harde stukje waar het kroontje vast zit.
 2. Verwarm een brede hapjespan op middelhoog vuur en verdeel een scheutje olijfolie over de bodem. Fruit de ui in circa 5 minuten zachtjes goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg tomaat, kruiden en zout toe breng aan de kook. Als het kookt zet je de hittebron laag en laat je het circa 20 minuten sudderen.
 3. Prak het met een vork wat fijner. Doe er een scheutje extra vergine olijfolie overheen. Je gerecht is klaar om gegeten te worden!

Ik heb in mijn versie gepofte knoflook toegevoegd. Verder heb ik er koriander, platte peterselie, zout, peper en een klein beetje honing doorheen gedaan. Dat laatste omdat tomaten vrij zuur zijn. Je kunt hier ook een beetje stroop of iedere andere zoetstof voor gebruiken die je wil. Je kunt ook gegrilde paprika toevoegen. Ik heb het langer later sudderen, omdat ik het lekker vind als het gerecht heel gaar is.

Weetje

Een tomaat bevat lycopeen. Dit is een krachtig oxidant wat helpt tegen veroudering. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen. Vers bereide tomatensaus of -soep zijn dus op dat gebied gezonder dan rauwe tomaten.

Recept is samengesteld door Hester van voeding zonder fratsen.

Probeer deze recepten ook: