Ingrediënten:

 • 2 bieten

 • 1 granny smith appel

 • 2 x 1 tl citroensap

 • 1 tl honing (optioneel)

 • 1 el balsamico-azijn

 • Extra vierge olijfolie

 • 1 tl geraspte mierikswortel

 • 2 tl crème fraîche

 • bieslook ter garnering

 • zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding:

Voorgerecht / bijgerecht / salade – 30 minuten – 2 personen

Je kunt de bietjes in dit gerecht op verschillende manieren voorbereiden. Poffen, koken of, zoals ik gedaan heb, gegaard in olijfolie. Dan houden de plakjes nog wat bite. Om geen knalrode handen te krijgen smeer ik deze in met een beetje olijfolie. Je kunt ook keukenhandschoenen dragen of rode nagels op de koop toe nemen.

Bereidingswijze;

 1. Schil de bieten. Snij deze in zo dun mogelijke plakjes waar je bijna doorheen kunt kijken, bij voorkeur met een mandoline bijvoorbeeld.
 2. Verwarm een brede hapjespan op middelhoog vuur en verdeel een scheutje olijfolie over de bodem. Verdeel de plakjes biet in een enkele laag over de bodem van de pan en keer ze na een minuut of 2 om. Na nog eens 2 minuten haal je de uit de pan. Dit herhaal je tot je alle biet gefruit hebt. Leg alle biet terug in de pan bij de laatste hoeveelheid die gaar is en blus af met de balsamico-azijn en honing. Zet de pan uit.
 3. Meng mierikswortel, crème fraîche en 1 tl citroensap door elkaar. Snufje zout en vers gemalen zwarte peper er doorheen roeren.
 4. Schil de appel. Snij in plakjes om er vervolgens heel kleine blokjes van te maken. Meng de blokjes appel met een theelepel citroen.
 5. Schik de plakjes biet dakpansgewijs op twee borden. Verdeel er de blokjes appel over. Schep in het midden een lepel room. Garneer met fijngesneden bieslook. Strooi er wat vers gemalen zwarte peper over.

Dit is al een heerlijk gerechtje op zich, maar je kunt het ook aanvullen met feta en pijnboompitjes. Ontvelde sinaasappelpartjes erover smaken er ook lekker bij.

Tip

Bietjes, of krootjes zoals ze in deze omgeving wel zeggen, werden oorspronkelijk voor het blad geteeld. Het is één van de ijzerrijkste groente, rijk aan vitamine C, vezels, verschillende andere voedingsstoffen en anti-oxidanten. Deze dragen bij aan een gezonde bloeddruk. Je kunt ze zelfs rauw eten!

Dit recept is samengesteld door Hester van Voeding zonder Fratsen

Probeer deze recepten ook: