februari 25, 2023

Terugblik Inspiratie-struintocht ”Winter Wonder Plukland” (11 februari)

Met een fijne club geïnteresseerde kruiden-wandelaars verzamelden we zaterdagochtend 11 februari weer voor de buurtkas. Het thema “Winter Wonder Plukland” gaf alle ruimte om te ontdekken OF en zo ja WAT er te ontdekken viel in de natuur. Gerard had als vanouds weer vooraf gekeken waar iets te vinden viel en Anouk had daar weer waardevolle informatie bij gevonden! Het is echt genieten van die twee enthousiastelingen en van hoe ze elkaar weten aan te vullen. Of het nu over kooktips of het maken van zalfjes gaat, altijd wel een van de twee die iets weet. En wat ook hartstikke leuk is: natuurlijk alle deelnemers zelf die ook hun duit in het zakje doen en delen wat ze weten! Zo zorgen we met elkaar voor een mooie kruisbestuiving.

Om jullie een idee te geven wat we allemaal gezien en uitgewisseld hebben, heeft Anouk een boeiende samenvatting geschreven.

Anouk: “Tijdens deze wandeling hebben we gekeken naar wat er op dit moment nog boven de grond te vinden is en net weer boven de grond komt.

We hebben kruiden besproken die we al eerder hebben behandeld, zoals de smalle weegbree. Dat is een echt ehbo-kruid. Je kunt het goed inzetten als wondpapje en pleister, bijvoorbeeld bij blaren en als jeukstillend middel bij insectenbeten. Daarnaast is het een waardevolle plant voor zaad voor vogels.

De brandnetel laat zich ook zien. Een waardevol voorjaarskruid. Het zit bordenvol vitaminen en mineralen en werkt bloedzuiverend, vooral via de nieren. De wortel wordt gebruikt bij prostaatklachten.

De witte en paarse dovenetel lijken veel op de brandnetel, maar prikken niet. De plant is aaibaar en werkt verzachtend. De bloemen zijn uit te zuigen voor de zoete nectar.

Een kruid dat zich nu volop laat zien, is vogelmuur. Een vergeten waardevolle groente, smakend naar postelein. Zoals in de meeste voorjaarskruiden zitten hier ook veel mineralen in. Vogelmuur wordt ook wel gebruikt om jeukstillende zalf te maken.

Het kleefkruid laat zich ook voorzichtig zien. De wortels geven rode kleurstof. Daarnaast werd kleefkruid gebruikt als een zeef voor de melk en zo kwamen ze erachter dat er een stofje in zit dat helpt de melk te stremmen, genaamd Lebenzym.

Het duizendblad hebben we het hele jaar door gezien. Ook een echt ehbo-kruid. Het helpt bloed te stelpen, werkt als bittermiddel en het blad werd gebruikt als surrogaat tabak.

Dit keer hadden we een schepje bij ons en hebben we enkele wortels uitgegraven. Leuk om eens te zien hoe de plant er onder de grond uitziet. Zo hebben we de knolletjes van het speenkruid bestudeerd. Een kruid met een hoog vitamine C gehalte. Het kruid wordt aangeraden te eten voor de bloei en de knolletjes kunnen ook gegeten worden, maar dan na de bloei. Dit in verband met het giftige protoanemonine.

Ook hebben we de wortel van de Cichorei bekeken, die bordenvol inuline, een prebiotica zit. Cichorei is de voorloper van de witlof. Bij toeval/ongelukje bleek er in het donker en smaakvol ‘kooltje’ op te groeien.”

Weer terug bij BoereGoed had Petra een bijzonder en lekker kruidig theetje gemaakt met een groot aantal van de kruiden die we buiten gevonden hadden, aangevuld met een paar heerlijke bloemetjes uit de kruidentuin in de kas. Er was ook even ruimte om de komende activiteiten onder de aandacht te brengen, want er zullen regelmatig workshops over een kruid georganiseerd worden. De eerste over Yacon is zelfs inmiddels al geweest. Tot slot hebben we ook nog even gestruind in de kruidentuin want er staat nog steeds van alles en er beginnen weer kruiden hun koppie boven de grond uit te steken! Dus zeker een bezoek waard.

Tot een volgend keer?
Groetjes, Gerard, Anouk en Monique