november 11, 2022

Voedselbossen

Wat zijn Voedselbossen

Met inspiratie uit de amazone, is een voedselbos een door de mens ontworpen systeem. Met verschillende lagen waarin diverse voedselbronnen optimaal kunnen groeien. Door de grote biodiversiteit, versterken soorten elkaar, wat leidt tot een hoge productie. Met als bijkomende voordeel dat de benodigde arbeid op de lange termijn verwaarloosbaar is (voedselbos.eu). En dat het een aangenaam geheel vormt – dat uitnodigt tot bekijken.

Agro-ecologie

Een voedselbos is een vorm van agro-ecologie. Agro-ecologie zet in op een ecologisch verantwoorde voedselproductie en duurzaamheid in alle aspecten van de voedselketen. Het verbindt landbouw, natuur, eerlijke handelsrelaties en respect voor de boer (voedselanders.be).

Eind 2023 beginnen wij met de aanplanting van een voedselbos in Maassluis: voedselbos Weij.

Weij

Weij is een circulair samenspel van verschillende componenten. Die elkaar onderling versterken: een voedselbos, zelfoogsttuin (De Groentemeester), natuurspeeltuin en lunchlocatie met winkel (streekproeverij Weij). De oogstgenoten van De Groentemeester genieten een kopje koffie bij Weij. De oogst uit het voedselbos – en wat over is van De Groentemeester – belandt op de lunchkaart bij Weij, of in de winkel. Het geheel nodigt uit tot spelen, educatie en ‘helend werken‘. Er is gelegenheid om een mooie wandeling te maken, of om een handje te komen helpen. In de toekomst faciliteert Weij zelfs overnachting, waarbij je – kleinschalig – kunt overnachten in een voedselbos.

Food Film Fest

Tijdens het Food Film Fest is er een 1e gelegenheid tot kennismaking met Weij, en met voedselbossen in het bijzonder. In ‘Food Forest’ onderzoekt Louis De Jaeger hoe je voedsel kan produceren in samenwerking met de natuur. Louis ontdekt het potentieel van voedselbossen: om voedsel te produceren, biodiversiteit te vergroten, antwoorden voor onze klimaatuitdaging te vinden, en als mens baat te hebben bij deze manier van voedselproductie. Zijn documentaire toont een rijkdom aan bomen, struiken, groenten, fruit en laat zien welke natuurlijke processen aan de basis liggen van dit voedselsysteem. In zijn tocht langs de verschillende voedselbossen en -tuinen van pioniers en ervaringsdeskundigen neemt Louis je mee in deze wereld van bomen, planten en dieren, maar toont ook hoe dit systeem verbindend werkt in lokale gemeenschappen, rust en evenwicht biedt.

Op 25 november geniet je niet alleen een indrukwekkende film over voedselbossen. Er is ook een expert aanwezig voor jouw vragen, opmerkingen en discussie over dit systeem. Deel je bevindingen, ga in gesprek en maak nader kennis met Weij.