Ingrediënten:

  • 250 gram oesterzwammen

  • 1 flinke ui (rood of geel)

  • pitabroodjes

  • knoflooksaus (zelfgemaakt of kant en klaar)

  • ketchup

  • salade (varieer naar eigen smaak)

  • olijfolie

  • gemengde kruiden naar smaak, bijv. shoarma, giros, harissa

Bereiding:

Lunch/hoofdgerecht – 15 minuten (+ marinade tijd) – 2 personen

  1. Snij (of beter nog scheur) de oesterzwammen in smalle reepjes: in de lengte, vanaf de hoed naar het steeltje.
  2. Sprenkel hier 4 eetlepels olijfolie overheen en voeg de kruiden toe. Dit goed omschudden en een uurtje laten intrekken.
  3. Snij intussen de ui in reepjes en voeg deze ook toe aan het mengsel. Nog even schudden.
  4. Voor zelfgemaakte knoflooksaus: meng 2 el mayonaise met 2 el yoghurt en knijp een klein teentje knoflook uit. Voeg wat fijngeknipte bieslook toe en roer goed om.
  5. Voor salade zoals op de foto: snij een paar (gele) tomaten in 4 stukken en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in kleine dobbelsteentjes. Schil een halve komkommer en verwijder de zaadlijsten (met een theelepeltje schraap je het er gemakkelijk uit) en snij ook in kleine dobbelsteentjes.
    Snij een bosuitje in kleine ringetjes.
    Doe het mengsel in een zeef en strooi er wat zout op. Zo wordt het vocht onttrokken.
    Dep na met een stuk keukenrol en voeg naar smaak mayonaise toe.
  6. Nu is het tijd om de pitabroodjes op te warmen en de oesterzwammen te bakken.
  7. Doe een beetje olijfolie in een ruime koekenpan en bak het paddenstoelenmengsel op middelhoog vuur in ongeveer 5 minuten op. De oesterzwammen mogen donker worden en ietwat krokant, net als de uien.
  8. Warm de pitabroodjes op in de broodrooster of contactgrill, snij ze voor de helft open en vul met het gebakken mengsel.
  9. Serveer met de salade en de sausjes.

Smullen maar!

Het recept is samengesteld door Joke van den Berg.

Tip

Tip: Als hoofdmaaltijd mag er een royale salade bij (voeg eens een blikje peulvruchten toe voor extra voedzaamheid) of serveer een stevige soep vooraf.

Weetje

Weetje: Kruiden en specerijen worden meestal gezien als smaakmakers, maar ze hebben ook vaak een geneeskrachtige werking. Keuken- en tafelzout is vaak erg bewerkt, kies liever een onbewerkte variant, zeezout of Keltisch zeezout.

Probeer deze recepten ook: