augustus 19, 2022

Zomerpostelein

We telen nu in de Farm I See kruidentuin zomerpostelein en daarnaast vind je ‘m met regelmaat in de farmshop, een groente die een beetje vergeten was maar inmiddels weer helemaal in opkomst is. Hopelijk zal hij daardoor gemakkelijker verkrijgbaar worden want hij is werkelijk meer dan gezond. Hij bevat bijvoorbeeld meer omega 3 vetzuren dan vette vis. 

Postelein is een bladgroente die niet zo heel bekend is. Misschien ken je wel de bloeiende plant met de naam Portulaca? Die behoort tot dezelfde familie. Hij komt ook in de natuur voor. De eetbare postelein heeft een zomer- en wintervariant. Postelein bestaat uit vlezige blaadjes met lange stelen die soms wat rood kleuren. Het is een echte delicatesse. Vooral in de Middeleeuwen werd het veel gegeten. Later raakte het in onmin. Postelein heeft een licht zure en ietwat zoute smaak.

Als je postelein koopt, is het belangrijk dat het vers is. Let erop dat de blaadjes mooi knapperig en frisgroen zijn. De steeltjes moeten mooi recht zijn en de groente moet er vers uit zien. Postelein is een vrij kwetsbare groente. Daarom kun je postelein het beste eten op de dag dat je het koopt. Het is hooguit 1 of 2 dagen in de koelkast te bewaren. Anders verlept het en verliest het veel van de voedingswaarde.

Vanwege de provitamine A  is postelein goed voor het gezichtsvermogen en kan het nachtblindheid helpen tegen te gaan. Ons lichaam gebruikt provitamine A  voor zover dat nodig is en de rest wordt omgezet in een antioxidant. Antioxidanten zijn belangrijk om de lichaamscellen te beschermen tegen aanvallen van vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen die ontstaan bij o.a. de afbraak van slechte voeding, stress, te veel of te weinig bewegen. Die vrije radicalen zorgen voor ziekten. Antioxidanten beschermen de cellen daartegen. Postelein is breinvoedsel: de Omega 3 vetzuren zijn goed voor de hersenen. Daar hebben ze verschillende functies. Omega 3 werkt goed tegen depressie maar ook bij ADHD en autisme kan het ondersteunend werken. In postelein zit het aminozuur tryptofaan. Dit wordt omgezet in serotonine (het feel-good-hormoon) en melatonine (het slaaphormoon). Samen met magnesium, calcium en kalium werkt serotonine helemaal goed tegen depressie. Postelein is goed voor de lever, omdat verschillende aminozuren in postelein de bouwstenen vormen voor glutathion, de moeder van alle antioxidanten. Glutathion is een zeer sterke antioxidant. Zo is postelein perfect om een sterke lever te helpen opbouwen. Bovendien helpt glutathion bij het afvoeren van zware metalen en andere gifstoffen uit het lichaam. Postelein is dus ook een detox-groente.

Kortom een gezond plantje dat postelein!