Ingrediënten:

  • 300 gram witlof

  • 2 rode uien

  • 1 appel (elstar)

  • 50 gram (ongebrande) walnoten

  • 6 plakjes diepvriesbladerdeeg

  • 3 eieren

  • 100 gram zachte geitenkaas

  • olijfolie

  • zout/peper

  • verse dille (of tijm)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°
  2. Snij de witlof grof
  3. Snij de uien doormidden en dan in plakjes (halve ringen)
  4. Snij de appel in parten en dan in plakjes.
  5. Fruit de uien in 4 minuten glazig.
  6. Voeg de witlof toe en roerbak nog 5 minuten
  7. Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op de bakplaat (licht overlappend, het is handig de randen iets nat te maken en met een vork aan te drukken)
  8. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg
  9. Splits 1 ei en hou de eidooier apart.
  10. Doe het eiwit en de andere eieren bij elkaar met de geitenkaas en klop het met peper en zout.
  11. Giet dit mengel voorzichtig over het bladerdeeg
  12. Schep de witlof/uien er gelijkmatig overheen.
  13. Leg de appelpartjes er overheen
  14. Vouw de randen van het bladerdeeg iets naar binnen en bestrijk de randen met het eigeel.
  15. Plaats het ca. 25 minuten in de oven
  16. Hak intussen de walnoten fijn
  17. Bestrooi de plaattaart met de walnoten en garneer de plaattaart met de dille.

Eet smakelijk!

Samengesteld door Joke van den Berg.

Weetje

Witlof bevat bitterstoffen, die uitscheiding van maagzuur en gal bevorderen en zo de spijsvertering ondersteunen. De moderne witlofsoorten zijn niet meer zo bitter, dus eigenlijk ook iets minder gezond. Maar je kunt het ook rauw eten, bijvoorbeeld het laatste stronkje als rauwkost bij de maaltijd serveren (combi met appel en een paar rozijntjes doet het altijd goed)

Probeer deze kruiden ook: