Volgende week is het weer Pasen. Pasen, het feest van wederopstanding en leven. Het feest waarbij we het lot van Jezus gedenken, de lange weg die hij liep naar zijn kruis, de stilte die daarop volgde en uiteindelijk zijn wederopstanding en een nieuw leven.

Het verhaal van lijden en opstanding wordt in veel culturen gebruikt als metafoor en inspiratie voor tradities en symbolen. Denk aan Carnaval, Vastentijd en Pasen, Ramadan en het Suikerfeest, de Paasboom en Paasvuren. Pasen staat voor de cyclus van het leven, met na de winter altijd weer een nieuwe lente.

Deze bijzondere metafoor herkennen we ook bij BoereGoed. In de teelt, met ieder voorjaar weer nieuwe gewassen. En ook bij de mensen en in het bijzonder onze cliënten en vrijwilligers. Regelmatig is er al veel aan vooraf gegaan, alvorens ze bij ons komen. Psychisch leed zoals autisme of een persoonlijkheidsstoornis waarbij er jarenlang deuren dichtgingen en er meer onbegrip was dan medeleven. Maar ook een burn-out, afkeuring of arbeidsconflict met als resultaat thuiszitten of een noodzakelijke adempauze die moet worden ingelast. Eenzaamheid, onzekerheid en wantrouwen zijn regelmatig gehoorde emoties die met dit lijden gepaard gaan.

Velen van hen, al dan niet via Gemeente, instanties, Spoor 2 Traject, of eenvoudigweg via familie of vrienden, vinden een plek bij BoereGoed. In de veilige, gezellige setting van de kas, de mens en de onderliggende missie ‘BoereGoed, goed voor mensen’ vinden ze hun zelfvertrouwen terug, voelen ze zich geaccepteerd en komen ze gaandeweg hun teleurstellingen te boven. Ook vrijwilligers die gewoon op zoek waren naar een leuke werkplek, een stukje invulling en vrijetijdsbesteding ervaren dit. De wederopstanding is een feit!

Dat het daarbij niet blijft geldt tenslotte ook voor een deel van de mensen. Ze hebben zich kunnen laven aan de veiligheid en warmte van BoereGoed. Ze hebben kunnen herstellen, aansterken, kunnen groeien zodat ze klaar zijn voor een nieuwe uitdaging, een nieuw bedrijf, nieuwe baan, een nieuw leven!

Fijne Paasdagen!