Poehhhh….het was me het weekje wel zeg! Deze temperaturen zijn uiteraard heerlijk maar vragen veel aan mens, dier en gewas. Zo ook aan onze vrijwilligers! Want, tja je gelooft het misschien niet maar dat zijn ook mensen! Sterker nog: dat zijn onze, in het rood getooide, toppers! Laten we het woord vrij-wil-lig daarom maar eens onder de loep nemen. ‘Vrij’: dat suggereert dat je vrij bent om te komen en gaan wanneer je wilt of misschien zelfs dat je vaak vrij kunt nemen.

Nou, we zullen je voor een deel uit die droom helpen want we komen aan bij het woord ‘wil’ want daar zit ‘m de kneep. Onze vrijwilligers komen vanuit hun ‘wil’ of gecombineerd zelfs: ‘vrije wil’ en sommigen zijn met geen stok weg te krijgen. Puur vanuit passie, werklust, verantwoordelijkheid, collegialiteit en hart voor de zaak zijn ze er voor dag en dauw en verlaten het schip pas als de klus geklaard is.

En dan komen we bij het laatste stukje: ‘lig’. Na deze openbaring begrijp je wel dat liggen (of leggen in onvervalst tenenkrommend Westlands) er niet bij is. Wel een lekker en welverdiend bakkie om 10 uur en dat is dan ook het moment waarop er even uitgerust en bijgekletst kan worden.

Maar goed, even terug naar de afgelopen week en de tropische temperaturen want wat is er gebikkeld!

Onze tuinbonen liepen wat achter vanwege het betrekkelijk koude voorjaar. Toen het voorjaar echter zo’n 2 weken geleden haar intrede deed namen deze tuinige boontjes ineens een groeispurt en moest er de afgelopen week met man en macht geoogst worden. Het resultaat was afgeladen fris en groen ogende kisten vol. Dit weekend vind je ze overigens in onze winkel. Inmiddels zijn de tuinbonen alweer geruimd en is de grond vakkundig met de trekker omgespit om plaats te maken voor het volgende gewas wat al staat te trappelen van ongeduld.

Ook de broccoli nam een spurt! Gebroederlijk (gezusterlijk was er even niet bij, de dames hadden al een andere klus) naast elkaar was er één en al bereidwilligheid om dit spreekwoordelijke varkentje eens even te wassen. Prachtige broccoli overigens en zoveel groene rijkdom vervult je bijna met trots! Want wat staat de kas er toch mooi bij als resultaat van liefdevolle en vakkundige handen en sturing.

Ook de aardappelen begonnen te piepen en te kraken dus konden de eerste piepers gerooid worden. Deze eerstelingen die meestal vroeg in het seizoen leverbaar zijn, zijn vrij vastkokend en ietwat bloemig. Daar houden wij wel van, een beetje blommig, getuige de bloemenpracht die elke dag bij het ochtendkrieken te bewonderen is in de Buurtkas. De oogst oftewel het wroeten van de eerstelingen is voor ons altijd een bijzonder moment bij BoereGoed. Met een bijna kinderlijke vreugde verlossen we de piepers uit hun donkere onderkomen. Het is maar goed dat ze niet weten wat hen verder nog te wachten staat .

Dat was ‘m: voor zover deze zomerse keek op de week. Volgende week week meer….