Turkse gevulde aubergine met gehakt

Ingrediënten

Gevulde aubergine met gehakt gerecht

Dit recept kunnen we met jullie delen met dank aan Ayse, het taalmaatje van onze natuurvoedingsadviseur Joke! Ayse heeft dit gerecht tijdens een Ramadan maaltijd geserveerd en Joke vond het zo lekker dat ze dit graag met jullie wil delen!

Het recept is geschikt als hoofd/lunch/bijgerecht en is in 15 minuten te bereiden. Het moet echter wel 1,5 uur in de oven dus zorg ervoor dat je op tijd begint! Je kunt er met vier mensen van genieten.

Doordat de aubergines lang in de oven staan, zijn ze heerlijk zacht. Het gerecht kan van tevoren klaargemaakt worden, zodat het voor de maaltijd alleen een kwartiertje in de oven gaat om op te warmen.

Reken voor een hoofdgerecht een hele aubergine per persoon; het gerecht is ook heel geschikt als voorgerecht, een halve aubergine pp is dan genoeg.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220°.
  2. Snij de aubergines doormidden en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bestrijk ze met de olie en pof ze een half uur tot 3 kwartier in de oven, ze moeten helemaal zacht worden.
  4. Snipper intussen de ui, knoflook en snij pepers of paprika fijn.
  5. Fruit ui in de koekenpan, voeg knoflook en pepers/paprika toe
  6. Voeg ook het gehakt toe en rul het.
  7. Ontvel de tomaten, snij ze in kleine stukje en voeg ook dit toe.
  8. Laat het geheel nu rustig doorsudderen tot het meeste vocht verdampt is (een kwartiertje)
  9. Zet het vuur uit, voeg zout, peper, komijn en de fijngesneden peterselie toe.
  10. Leg de aubergines voorzichtig in een of twee ovenschalen.
    Snij eventueel de aubergine iets verder open en/of hol hem een beetje uit.
  11. Verdeel het gehaktmengsel over de 8 halve aubergines
  12. Garneer eventueel de aubergines met wat overgebleven tomaat/peper/paprika.
  13. Roer nu de tomatenpuree los met 200 ml water en giet het mengsel in de ovenschaal.
  14. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
  15. Zet het terug in de oven, nu op 180° en laat het nog een half uur doorgaren.
  16. Dan het folie eraf en nog een kwartiertje voor een mooie kleur.
    Als het gerecht van tevoren wordt voorbereid is dit kwartier genoeg om het gerecht op te warmen.

Tip: serveer dit gerecht met couscous of bulgur. Voor een luxe versie bak je wat gesnipperde ui en fijngesneden champignons op, en roer je dat door de couscous of bulgur.