Hilde en Arnold Jansen

bio-dymamische kwekerij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn

Hieronder stellen Arnold en Hilde zich voor:

Wij, Arnold en Hilde Jansen, stammen allebei uit een geslacht van druiventuinders waar Westlandse druiven sinds 1885 centraal staan. Onze druiventuin is een echt familiebedrijf waar wij als vierde generatie Jansen Westlandse tafeldruiven kweken. Bovendien kweken wij onze druiven biodynamisch en zijn wij nog de enige, échte professionele tafeldruivenkweker van Nederland.

In 14 druivenserres zijn in totaal 1500 druivenbomen aangeplant. Allemaal oude druivenrassen die ‘Westlands Roem’ worden genoemd. Al in het begin van de 19e eeuw werd het Westland genoemd als hét centrum voor de druiventeelt in Holland.

In de druivenserre uit 1925 groeien verschillende druivenrassen nog afkomstig van de oude druiventuin aan de Strijplaan te Honselersdijk. In de maanden mei en juni worden de druiven gekrent. De oogst is gedurende de maanden augustus, september, oktober en november. Het tijdstip waarop met krenten en oogsten wordt gestart, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Uiteindelijk bepaalt de natuur het ritme!Bij onze druiventuin is een knusse druivenwinkel waar je de druiven vers van de boom kunt kopen.

Biodynamisch telen betekent ook werken met teeltwisselingen en/of tussenteelten. In onze grote binnen-moestuin hebben we als tussenteelt twee winters Japanse Haver ingezaaid.

In de winter 2018-2019 hebben we niets ingezaaid maar zijn er in samenwerking met de Westlandse Kudde drie wolvarkens op bezoek geweest. Vier maanden lang hebben de dames zich met hart en ziel ingezet voor het betere graaf- en wroetwerk. Dat is zeker eens voor herhaling vatbaar. Een mooiere kringloop kunnen wij ons niet wensen.

In 14 druivenserres zijn in totaal 1500 druivenbomen aangeplant. Allemaal oude druivenrassen die ‘Westlands Roem’ worden genoemd. Al in het begin van de 19e eeuw werd het Westland genoemd als hét centrum voor de druiventeelt in Holland.

In de druivenserre uit 1925 groeien verschillende druivenrassen nog afkomstig van de oude druiventuin aan de Strijplaan te Honselersdijk. In de maanden mei en juni worden de druiven gekrent. De oogst is gedurende de maanden augustus, september, oktober en november. Het tijdstip waarop met krenten en oogsten wordt gestart, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Uiteindelijk bepaalt de natuur het ritme!Bij onze druiventuin is een knusse druivenwinkel waar je de druiven vers van de boom kunt kopen.
Zie openingstijden.

nieuw tuinzight druiven