Bij BoereGoed werken we nauw samen met diverse leveranciers, deze week stellen we Ada en Jan Polak (85) voor. Elk jaar teelt onze partner in Rhoon / Portugaal ook suikermais en dat wordt steeds populairder.
Suikermais kun je namelijk in veel gerechten toepassen. Je kunt de verse korrels bijvoorbeeld van de kolf afsnijden en in de soep meekoken maar je kunt het natuurlijk ook lekker op de BBQ meegrillen. Of gewoon koken en afkluiven met wat roomboter en zout.
Op de foto zie je de suikermais in bloei, dat is week 30, en aan de plant ontwikkeld dan de kolf. Je ziet nu de zogenaamde “Silking” . Bij suikermaïs verwijst dat naar het verschijnen van de fijne, zijdeachtige draden (pistillen) aan de bovenkant van de maïskolf. Dit is cruciaal voor de bevruchting van de maïskorrels.
Wanneer de suikermaïsplant rijp is, komen er uit de toppen van de nog gesloten kolven de zogenaamde “pluimpjes” of “zijden” tevoorschijn. Dit zijn de pistillen.
Maïs is een windbestuiver, De stuifmeelkorrels, afkomstig van de pluimen (mannelijke bloemen) aan de top van de maïsplant, vallen op deze zijden. Elke zijde is verbonden met een individuele maïskorrel op de kolf. Als de stuifmeelkorrels succesvol de zijden bereiken en de bevruchting plaatsvindt, zullen de korrels zich vullen en ontwikkelen.
De zijde wordt bruin en droog wanneer de kolf rijp is en klaar om geoogst te worden.
Op de foto staan Jan & Ada Polak die enorm trots zijn op het gewas. “Op zaterdag avond lopen we altijd even een rondje op de tuin, dan genieten we van de gewassen hoe ze erbij staan😍”, dat geeft wel aan met hoeveel passie zij de mais telen. Bij BoereGoed werken we juist met dit soort leveranciers heel graag samen.

