Eén van de mensen die BoereGoed een warm hard toedraagt is Naaldwijker Aad van Uffelen. Aad zet zich al jarenlang in voor de leefomgeving en is nauw betrokken bij de natuurorganisaties in Westland. Als één van de meest versteende gemeenten in Nederland is alles er aan gelegen om het leefklimaat te verbeteren. Eén van de mogelijkheden is het aanleggen van groene daken. Onderstaand stuk heeft Aad geschreven voor onze Buurtbrief. Hierin beschrijft hij niet alleen de voordelen van een groen dak maar ook het stappenplan hoe je zelf een groen dak kunt aanleggen.

Met alle kennis en materialen die aanwezig zijn in de gemeente Westland zou je bijna zeggen appeltje eitje om mee te werken aan een gezonder leefklimaat!

Nederland heeft ontelbaar veel kale daken, van gebouwen, huizen en van tuinschuurtjes. Daar kunnen we in het kader van vergroening en klimaatadaptatie wel wat mee. Soms worden er zonnepanelen op een dak gelegd, maar ook dan, zeker op een plat dak, is het vol leggen met groen rond de panelen gunstig omdat dan de opbrengst van de panelen groter wordt. Onder de zonnepanelen heeft het weinig nut plantjes te zetten.

Groendaken, ook wel sedumdaken genoemd, hebben veel voordelen zoals:

Binding van fijnstof, CO2 en andere schadelijke stoffen uit de lucht.

Vermindering van oververhitting van binnenruimten en van de stedelijke ruimte. Vooral een gebouw met een plat dak krijgt een beter en stabieler binnenklimaat.

Verhoging van de levensduur van het dak.

Een groendak heeft een groot waterbufferend vermogen van regenwater en helpt mee wateroverlast te voorkomen.

Vermindering van geluidoverlast omdat akoestische waarden verbeteren.

Toename van biodiversiteit, meer soortenvariatie, meer insecten, vogels e.d. in de omgeving, dus ook meer voedsel voor vogels met jongen.

Verbetering en veraangenaming van het leefklimaat voor kinderen en omwonenden.

Planning

Ik ga uit van een plat dak tot een dak met een helling van ca. 20 % want dat is vrij eenvoudig aan te leggen. Controleer de staat van de dakbedekking, is het geschikt voor een groenbeplanting. Als het te oud is, zou ik dit eerst vervangen. EPDM is de ideale dakbedekking voor een groendak. Heb u een andere bedekking dan is het soms nuttig daar eerst een dunne vijverfolie op te leggen tegen wortelingroei.

Ook is van belang dat de sterkte van het dak in orde is om een groenbeplanting te dragen. Een eenvoudig Sedumdak moet 50 kg extra kunnen dragen per vierkante meter. Wilt u een dakbeplanting met grotere planten en heesters of zelfs kleine bomen, roep dan de hulp van een deskundige in.

Sedum is te koop in kant en klare matten welke u op het dak uitrolt. Wel moet u vooraf een drainagemat aanbrengen zodat het Sedum niet te nat wordt en gaat rotten. U kunt Sedum ook zelf planten of zaaien. Verzamel stekjes bij iemand die al zo een dak heeft en zaai de stukjes gewoon op het dak uit. Andere soortjes kunt er altijd nog tussen planten.

Er zijn ook kant en klare cassettes te koop met al Sedum erin, ze zijn 50 x 60 x 6 cm, u zet ze gewoon tegen elkaar op het dak en klaar. Nog een mogelijkheid is om zwarte kunststof bakken van 60 x 40 x 10 cm te kopen (zoals in de glastuinbouw worden gebruikt), leg hier een laagje vochtdoek in (ook tegen de randen) en doe er substraat in wat voor Sedum geschikt is. Dit substraat is licht en waterdoorlatend. Die bakken zet u op het dak. U kunt de randen eventueel met grint netjes maken. Voortaan jaarlijks wat biologische compost geven en waar nodig wat onderhoud plegen. Zorg ervoor dat bijvoorbeeld de waterafvoer naar uw regenton niet verstopt raakt. Een combinatie van ca. 15 soorten Sedum en andere plantjes geeft een fraai geheel. U kunt zo ook de bloeitijd oprekken.

Wilt u iets speciaals zoals een heidedak, mosdak, duindak, wilde flora dak… dan zijn meer maatregelen nodig.

Een stappenplan

Dak controle op sterkte en dakbedekking. Loopt het water goed weg. Vang dit op in een regenton.

Kies uw systeem en plaats het op het dak.

Zorg voor goede afwatering van het dak. Een laagje grint is daartoe vaak nuttig.

Alleen bij langdurige droogte geeft u in de avond een plons water.

Er zijn ook bedrijven, hoveniers, die voor u een groen dak kunnen maken en eventueel onderhouden.