Food trends 2024

De gids “Food Forward” voor de food trends van 2024, gepresenteerd door Samuel Levie en Laura Emous, belicht verschillende opkomende trends in de voedingsindustrie. De afgelopen jaren zaten ze er telkens dichtbij, dus als BoereGoed vinden we het leuk om het hier te vermelden.

  1. Blik wordt weer hip: Conservenblikken maken een comeback, met een focus op kwaliteit en design. Dit omvat een breed scala aan producten, van vis tot wijn, en wordt versterkt door het nieuwe statiegeldbeleid op blikjes.
  2. Specerijen komen op de radar: Er is een groeiende aandacht voor hoogwaardige specerijen. Initiatieven zoals The Good Spice en Project Specerij van Cherokees richten zich op het verbeteren van de kwaliteit en duurzaamheid van specerijen.
  3. AI in de keuken: Kunstmatige intelligentie wordt steeds meer gebruikt in de keuken, bijvoorbeeld voor receptontwikkeling, dieetplanning, en het verminderen van voedselverspilling door slimme voorraadbeheersystemen.
  4. Wijn mag weer wijn zijn: Er is een trend waarbij restaurants zowel natuurlijke als traditionele wijnen waarderen en aanbieden, zonder strikte scheiding tussen de twee.
  5. Vegan-nice: Er is een groeiende trend in plantaardige alternatieven voor traditionele dierlijke producten, zoals plantaardige boter en veganistische chocolademelk.
  6. Afrikaans op het menu: Afrikaanse keukens, met name de West-Afrikaanse, winnen aan populariteit in Nederland. Gerechten zoals jollof rice worden steeds vaker aangeboden in restaurants en pop-ups.
  7. Garum: Er is een hernieuwde interesse in natuurlijke smaakversterkers zoals garum, een gefermenteerde saus gemaakt van bijvoorbeeld runderbotten of visgraten, als alternatief voor kunstmatige smaakmakers.
  8. Level up voor de vleesvervangers: Na een stagnatie in de groei van vleesvervangers, is er een hernieuwde focus op het verbeteren van deze producten in termen van smaak, gezondheid en duurzaamheid.

Deze trends weerspiegelen een groeiende interesse in duurzaamheid, kwaliteit, en gezondheid in de voedingsindustrie.