Schillen, stronken en loof!

De titel zegt het al, deze week brengen we de schillen, stronken en het loof van groenten en fruit onder de aandacht. Ongemerkt kun je toch nog heel wat voedsel verspillen, soms gooi je juist het meest gezonde deel weg en dat is toch zonde! Wie weleens een kookprogramma van Jamie Oliver kijkt ziet dat hij maar erg weinig weggooit van de producten die hij gebruikt. Stronken, schillen en loof, alles gaat in zijn gerechten.

Een goed voorbeeld zijn de koolsoorten broccoli en bloemkool. Vaak gebruiken we van deze groenten alleen de roosjes terwijl juist in de stelen heel veel vitaminen en mineralen zitten.  Juist die delen zijn heel goed te gebruiken in bijvoorbeeld soep of stamppot. Je kunt er ook zelf bloemkool en broccolirijst van maken, ideaal in een koolhydraatarm recept.

Van citrusvruchten eten we de schil niet in zijn geheel maar toch wordt deze wel regelmatig gebruikt in gerechten. Zest is de geraspte schil (zonder het wit) van een citrusvrucht en wordt veel gebruikt in taarten en cakes. Ook bij vlees of visgerechten is het een heerlijke toevoeging. Let op dat het fruit onbehandeld is, sowieso even goed wassen.

Van zachte kruiden zoals bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander kun je de stelen gewoon mee snijden als je de kruiden gebruikt. Zo kun je het hele bosje kruiden gebruiken. Wist je dat je zelfs van sommige groenten het loof en blad kunt gebruiken? Wortel en venkel loof kan heel goed door een stoofpot, in een smoothie of door een saus.

Kom snel langs bij BoereGoed voor heerlijk verse groenten (met of zonder stronk of loof ).