Leaves of god (Daon Dewa)

Gynura procumbens, composietenfamilie

  • Een bladverliezende vaste plant die onder meer in Thailand, de Filippijnen en Indonesië voorkomt. De kruidachtige plant vormt dikke stengels met dikke, vochtrijke knapperige bladeren. Uiteindelijk ontstaan de voor de gynura typerende oranje, pluisachtige bloemen. De plant laat zich gemakkelijk stekken en groeit zowel in huis als buiten in de zomermaanden. De plant groeit snel waardoor je er regelmatig van kunt oogsten.

  • Bruikbare delen: blad, jonge topjes

  • Smaak: fris, richting boontjes

  • Gebruik in de keuken: De jonge bladeren worden zowel rauw als (kort)gekookt of gewokt verwerkt.

  • Thee: De oudere hardere bladeren kunnen worden gedroogd om thee van te zetten.

    Neem 1 tl gedroogd kruid voor 1 kop. Giet er gekookt, iets afgekoeld water over en laat minimaal 5 minuten trekken.

  • Eigenschappen: Het kruid is zeer rijk aan voedingswaarde en staat in Indonesië hoog aangeschreven vanwege zijn geneeskrachtige werking. Traditioneel wordt het gebruikt voor de behandeling van nieraandoeningen, reuma, diabetes en hoge bloeddruk.

    Note: Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.

Probeer deze recepten ook: