Peterselie

Petroselinum Crispum, Apiaceae

 • Peterselie is zeer vitamine- en mineralenrijk en een oxidant. Het is een tweejarige, winterharde plant die graag in halfschaduw staat in een humusrijke, vochthoudende grond. In het tweede jaar verschijnen er kleine geel-groene bloemetjes. De Romeinen verspreidden het kruid over West-Europa. In de Middeleeuwen werd het al gebruikt als groente en verbouwd in de keizerlijk tuinen van Karel de Grote. Het gaat in deze beschrijving vooral  om de platte peterselie. Er bestaat ook krulpeterselie. Deze is wat minder sterk van smaak en wordt vooral gebruikt voor garnering.

 • Bruikbare delen: alle (blad, zaden, wortel)

 • Smaak: zurig, aromatisch, peperachtig

 • Gebruik in de keuken: Peterselie(blad) wordt vers gebruikt en meestal pas aan het einde van een bereid gerecht (o.a. salades, soepen, stoofschotels, aardappelsalade en vis) toegevoegd. Het is heerlijk in een kruidenboter met andere kruiden als bieslook, knoflook en dille. Ook is dit een geschikt kruid om in een pesto te verwerken. De wortel kun je als smaak vergelijken met pastinaak en knolselderij. Peterselieblad kan goed worden ingevroren in een ijsblokje. Om de wortel in te kunnen vriezen is het raadzaam deze eerst even te blancheren.

 • Thee: peterselie(zaad) wordt in de volksgeneeskunde al heel lang gebruikt als diureticum (vochtafdrijvend) door er een paar keer per dag thee van te drinken. Peterselie in gekookt, wat afgekoeld water doen en minimaal 10 minuten laten trekken.

 • Eigenschappen: peterselie is sterk urinedrijvend en ontgiftend waardoor het een goed middel is bij voorjaarskuren. Vanwege het hoge ijzergehalte en bloedzuiverende eigenschappen kan het helpen bij bloedarmoede en kan het ondersteunend zijn bij een diverse menstruatieklachten. Door de hoge voedingswaarde, vitamines en mineralen helpt het de maaltijd sneller verteren en gaat het winderigheid en opgeblazen gevoel tegen. Het verfrist bij een slechte adem, bijv. na het eten van knoflook.

 • Inwendig gebruik: in thee, voorjaarskuren, bij de maaltijd.

 • Uitwendig gebruik: een aftreksel kan worden gebruikt als haarversteviger en bij roos en haarschilfers. Het kan worden toegevoegd aan een lotion voor een droge huid. Ontkleurd moedervlekken en sproeten.

   

  Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.

Probeer deze recepten ook: